WILLIAM VANCE

William van Cutsem (William Vance) blev født den 8. september 1935 i Anderlecht, Belgien. Han afsluttede et studium ved kunstakademiet i Bruxelles i 1956 og arbejdede derefter som reklametegner.

I 1962 leverede han sine første tegninger til tegneseriemagasinet Tintin, hvortil han to år senere til manuskript af Yves Duval tegnede den romantiske sejlskibsserie ’Howard Flynn’, kraftigt inspireret af romanerne om Horatio Hornblower.

I 1965 fulgte westernserien ’Ray Ringo’ (Løjtnant Ringo) skrevet af Jacques Acar og endelig i 1965 da James Bond bølgen var på sit højeste, agentserien ’Bruno Brazil’ med tekst af Louis Albert, altså Greg (Michel Regnier). Efter 5 korte episoder i en afvigende stil fulgte i 1968 første albumepisode af i alt 9, hvori Bruno Brazil og hans Kaiman gruppe kæmper mod mafiaen og Sovjets efterretningsvæsen.

I episode 9 ’Kvit eller Dobbelt’ må gruppen dog se sig besejret. Et par af dem dør, mens andre, deriblandt Bruno Brazil, pådrager sig alvorlige kvæstelser. Dermed sluttede redaktøren og forfatteren Greg serien for at hellige sig andre opgaver, I 1977 udkom de 5 korte episoder som et tiende album.

Samtidig med ’Bruno Brazil’ tegnede Vance serien Bob Morane på grundlag af Henri Vernes’ romanserie. Den havde tidligere haft Dino Attanasio og Gerald Forton som skabere. Vance tegnede 18 albumepisoder indtil 1975 til Femmes d’Aujourd’hui og 1975-1979 til magasinet Tintin. Derefter overtog hans assistent og svoger Felicimo Coria serien.

Til Femmes d’Aujourd’hui tegnede Vance i 1972 en kort westernserie, i 1973 ridderserien ’Roderic’ med tekst af Lucien Meys og i 1974 startede endnu en ridderserie, ’Ramiro’, skrevet af Jacques Stoquart. Selv om Vances stil først og fremmest kan siges at egne sig til nutidsrealisme og eventyr, tog han i 1976 fat på endnu en historisk serie til samme dameblad, ’Bruce J Hawker’.

Dette romantiske spændingsfyldte sejlskibseventyr fra starten af 1800tallet er præget af imponerende detaljerede tegninger af store og små sejlskibe, stemningsmættede miljøer og storladne landskaber. Den fortsatte i Tintin i 1979. Fra tredje albumepisode havde serien Duchateau som forfatter.

I 1983 skabte Vance til manuskript af Jean van Hamme agentserien ’XIII’ til ugemagasinet Spirou. Efter 1985 fortsatte den som albumudgivelse fra Dargaud, som i 1995 udgav det tolvte album. Her dukkede ’Ramiro’ også op igen, men nu både skrevet og tegnet af Vance.

Efter Charliers død tegnede Vance til manuskript af Jean Giraud to album med ’Marshall Blueberry’, der tidsmæssigt placerer sig efter ’General Guldmanke’.

I en årrække boede Vance i Santander i Spanien. I 2010 trak han sig tilbage på grund af Parkinsons syge.

I denne fil er eksemplet på Vances serier fra ’Ringo’ med episoden ’Løjtnant Ringo i kamp’ fra 1966, der blev bragt i Fart og Tempo i 1968. Også i denne serie skifter stilen, men den design han anvendte i midten af tresserne er min foretrukne. Og forbilledet fra ’Howard Flynn’ med den gennemførte dokumentation finder vi også her. Hvis man ser er stort billede af en floddamper eller et western lokomotiv, så kan man være sikker på, at det har set sådan ud i virkeligheden.

Western lokomotivet der bruser frem har sin egen historie for mig. Jeg forstørrede den og malede den med plakatfarve på bordpapir, som blev klistret fast på klædeskabsdøren i Ingos værelse i Overlund. Da vi ryddede barndomshjemmet skar vi billedet fri, og nu hænger det på døren til mit soveværelse.