VILLIAMS ANDEN VERDEN

Efter den venlige modtagelse af den første antologi Villiams Verden samlede der sig et behov for at lave en fortsættelse, og det blev på Borgens Forlag, hvor Jens Peder Agger havde et kortvarigt gæstebesøg som redaktør inden han sammen med Mogens Dalgaard og Ole Steen Hansen oprettede Bogfabrikken.

På det tidspunkt var Egmont ikke indstillet på at trykke mine hollandsk producerede Donald Duck serier i Danmark, men da jeg syntes mine herboende fans alligevel skulle have en chance for at opleve disse historier, lavede jeg dem om til episoder med Villiam, og de to første bidrag i dette album er udvidede og ændrede versioner af to af mine bedste Donald Duck historier skabt sammen med Daan Jippes.

Da nogle af vores serier med mange års forsinkelse alligevel blev trykt i Danmark, kom det til en morsom læserreaktion, hvor jeg blev beskyldt for at genbruge nogle Villiam ideer i 10-siders historier med Anders And.

Min egen favorit her er dog den afsluttende novelle, Julepost, hvor Villiam er reservepostbud og bringer et vigtigt brev ud til den konkurstruede landmand. Genlæst i dag slår det mig, så aktuel den problemstilling stadig er, og at kombinere en opdateret version af juleevangeliet med de trange kår for landbruget synes jeg stadig er ganske kraftfuld, også selv om der kun blev plads til to vise mænd.

Mønstret med at flytte over i udhuset for at tjene lidt ekstra blev jeg mindet om ved at besøge min gode gamle ven Søren Olsen i Asserbo. Han havde overtaget en gammel beboelse og han fortalte, at det var en udbredt praksis, at husejere i Nordsjælland om sommeren udlejede deres bopæl til ’landliggere’, altså velstående byboere, der gerne ville opholde sig på landet om sommeren. Det var inden gud og hvermand fik skaffet sig sommerhuse. Søren viste os havehuset, hvor man ganske rigtigt havde boet om sommeren mens man tjente lidt på at leje hovedhuset ud til velhavende byboere.