PARFUME I POLARISEN

TOR BOMANN-LARSEN

Tor Bomann-Larsen (født 26. april 1951 på Jevnaker) er en norsk forfatter og tegner. Efter sin kunstudddannelse fra Einar Granum Kunstfagskole og fra faghøjskolen i Münster i Tyskland fik han først en kort karriere som billedkunstner. Han debuterede med egen separatudstilling i 1979 og hans værker blev indkøpt av Nasjonalgalleriet samme år. Flere udstillinger blev det ikke til.

I stedet begyndte Tor som avistegner i avisen Ny Tid, hvortil han bidrog med serien Glipp. Han har siden både udgivet tegneserier (blant andet med Donald Duck og om Fridtjof Nansen), skrevet flere børnebøger samt utgivet biografier om Roald Amundsen og Sigurd Christiansen.

Tor Bomann-Larsen debuterede som tegneserieskaber i 1985 med en fortælling om et usædvanligt møde på Hesselø, 1905 – Duellen på Hesselø. Selv om han eksperimenterer med formsproget og er meget optaget af design og æstetik, så interesserer indholdet ham i høj grad. Dette demonstreres også i to album, der er udgivet i Danmark, nemlig Parfume i Polarisen og Drama i Bayern. I et tredje album, Adolfs menn, tog Tor Bomann-Larsen nazi-Tyskland under satirisk behandling.

Bogen Den evige sne (1993) opsummerer mange av hans tanker når det gælder skisportens dominerende stilling i norsk åndsliv, et tema som går igen i billedbøgerne og tegneserierne.

I 2004 modtog han Brageprisen for Folket. Haakon & Maud, andet bind i en biografi om Haakon VII og dronning Maud. I NRK-programmet Faktasjekken ble Haakon og Maud-biografierne kåret af medlemmer i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening til femte bedste norske bog i biografigenren udgivet efter 1945.

Tor Bomann-Laren er medlem af Det Norske Akademi for Sprog og Litteratur. Han blev statsstipendiat i 2009 og han bor i Drammen.