DAVE STEVENS

Dave Lee Stevens (29. juli, 1955 – 11. marts, 2008) var en amerikansk illustrator og tegneserieskaber. Han blev født i Lynwood, Californien, men voksede op i Portland, Oregon. Hans familie flyttede til San Diego, hvor han gik på San Diego City Universitet i to år, og han deltog dengang det nye årlige San Diego Comic-Con, nu Comic-Con International.

Hans første professionelle tegneserie arbejde blev rentegning af Russ Mannings skitser til Tarzan avisserien og to europæiske Tarzan grafiske romaner i 1975; han har senere bistået Manning på Star Wars avisserien.

Stevens begyndte at usføre lejlighedsvis tegneseriearbejde, herunder at give illustrationer til fanzines (rentegning tegninger af tegneserie veteran Jack Kirby blandt dem), samt at skabe Aurora tegnefilmen for Japans Sanrio Publishing.

Fra 1977 tegnede han storyboards for Hanna-Barberas animerede TV-shows, herunder Super Friends og The Godzilla Power Hour, hvor han arbejdede med tegneserier og animation veteranen, Doug Wildey. I resten af dette årti fortsatte han med at arbejde i animation og film, og var med illustratorerne William Stout og Richard Hescoxs studio i Los Angeles, der arbejdede på projekter som storyboards for George Lucas og Steven Spielbergs Jagten på den forsvundne skat og popsanger Michael Jacksons video thriller.

Rocketeer serien var en adventure historie sat i en pulp fiction-stil fra 1930'erne (med hentydninger til helte som Doc Savage og Skyggen), om en uheldig pilot ved navn Cliff Secord der finder en mystisk raket pakke. På trods af sin uberegnelige udgivelsesfrekvens viste Rocketeer sig at være en af de første vellykkede forsøg fra den spirende uafhængige tegneseriebevægelse. Påvirket af guldalderkunstnere som Will Eisner, Lou Fine, Reed Crandall, Maurice Whitman, Frank Frazetta og Wally Wood blev Stevens bredt anerkendt, sammen med kunstnere som Steve Rude og Jaime Hernandez, som en af de fineste tegneseriekunstnere i sin generation.

Den første tegneserie med Stevens' Rocketeer karakter blev udgivet i 1982. Disse første historier var udfyldningsserier i # 2 og # 3 af Mike Grell Pacific Comics' Starslayer serien. De næste to episoder flyttede til antologien Pacific Presents # 1 og # 2. Det fjerde kapitel endte i en cliffhanger, der senere blev afsluttet i en enlig Rocketeer tegneserie udgivet af Eclipse Comics. Figuren blev derefter fortsat i Rocketeer Adventure Magazine, med to numre offentliggjort i 1988 og derefter 1989 af Comico Comics.; et tredje og sidste nummer udkom seks år senere i 1995 på Dark Horse Comics. Stevens' omfattende forskning baggrund og omhyggelig tilgang til sine illustrationer bidrog til de lange forsinkelser mellem Rocketeer episoderne. Den første afsluttede historie blev derefter samlet i en grafisk roman af Eclipse Comics, i både handel paperback og hardcover-formater, og blot titlen Rocketeer.

Stevens begyndte at udvikle et Rocketeer film forslag i 1985, og derefter solgte han rettighederne til sin figur til Walt Disney Company, som derefter i 1991 udviklede og producerede i filmen The Rocketeer. Filmen blev instrueret af Joe Johnston, og medvirkede Billy Campbell, Jennifer Connelly, Alan Arkin og Timothy Dalton.

Stevens var med-producer på filmen. Den modtog en blanding af meget positive og lunkne anmeldelser og skuffende indenlandsk billetsalg, så ingen umiddelbare efterfølgere ville følge. Dave Stevens følte altid, at et hovedproblem var, at studiets filmplakat og salgsfremmende grafik var over-stiliseret, vage, og ikke formidlede til publikum, hvad filmen handlede om.

Efter Walt Disney Company købte Rocketeer figuren til filmproduktion, illustrerede tegneseriekunstneren Russ Heath en salgsfremmende film grafisk roman, The Rocketeer: The Official Movie Adaptation, baseret på deres spillefilm.

Efter Rocketeer arbejdede Stevens primært som illustrator med en række tuschtegninger og malede illustrationer til bog- og tegneserieomslag, plakater, grafiske tryk, portfolioer og private bestillingsopgaver, herunder en række af omslag for Comicos Jonny Quest serie og en række forsider til Eclipse tegneserier med figurer som Airboy og DNAgents. Eclipse forsiderne blev også offentliggjort i form af store plakater. Mange af hans illustrationer var i pin-up genren. Han vendte også tilbage til kunstskoler for at studere maleri.

Efter flere års kamp mod ualmindeligt hårcelleleukæmi, som forårsagede en gradvis reduktion i hans kunstneriske produktion, døde Stevens den 11. marts 2008 i Turlock, Californien.