SKIPPER SKRÆK

ELZIE CRISLER SEGAR

Elzie Crisler Segar (8. december 1894 - 13. oktober 1938, USA)

Elzie Crisler Segar var en af ​​de klassiske amerikanske tegneserieskabere fra 1920'erne og 1930'erne, mest kendt for at skabe den verdensberømte sømand 'Popeye'. Han var født og opvokset i Chester, Illinois og havde flere jobs før han vendte sig mod tegneserier. Han arbejdede som bygningsmaler og musiker under vaudeville forestillinger, inden han blev filmprojektionist i en biograf. Inspireret af at se farcerne med Charlie Chaplin, skabte han tegneserier, der kopierede de samme situationer. Disse havde ingen succes, indtil Segar mødte Richard Felton Outcault, skaberen af ​​'The Yellow Kid', som opfordrede ham til at fortsætte og introducere ham på Chicago Herald.

Segar, der ikke havde nogen formel kunstuddannelse, blev ansat af Herald som tegner på den daglige Charlie Chaplin's Comic Capers' serie, som han tegnede fra 28. februar til 15. juli 1916. Hans job på søndagsserien varede længere, fra 12. marts 1916 til 16. september 1917. Da havde Segar skabt sin egen figur Barry the Boob, hvis eventyr løb i Herald fra 23. september 1923 til 28. april 1918. Han flyttede derefter over til Hearst-aviserne, hvor hans første serie var Looping the Loop til Chicago Evening American mellem juni 1918 og 1919.

I slutningen af ​​1919 begyndte Elzie Segar sit længerevarende samarbejde med King Features Syndicate i New York. Den første stribe af hans mesterværk The Thimble Theatre blev offentliggjort i New York Journal den 19. december 1919. Serien præsenterede den radmagre Olive Oyl, hendes bror Castor, deres ven Ham Gravy og flere andre farverige figurer.

Det var først ti år senere, at Popeye blev introduceret i tegneserien. Sømanden blev straks stjernen i foretagendet og fik et stort verdensomspændende publikum. Andre bemærkelsesværdige figurer var den tykke Wimpy og det mystiske dyr Eugene Jeep, der lånte sit navn ud til det amerikanske hærkøretøj under anden verdenskrig. Til søndagssiderne skabte Segar ledsagestriben 'The Five-Fifteen' i 1920. Den blev omdøbt til Sappo i 1926.

Efter Segars død i 1938 fortsatte Popeye og Olive i begge tegneserier og animerede tegnefilm (af Max Fleischer), men desværre tabte de det meste af deres geniale og provokerende kant, som var unikt karakteristisk for Segar's strålende originale stil. Blandt de tidlige forfattere, der efterfulgte Segar, var tekstforfatteren Tom Sims og tegnerne Doc Winner og Bela Zaboly. Segar's virkelige arvtager var Bud Sagendorf, der tegnede 'Popeye' for en serie af Dell-tegneserier mellem 1948 og 1962, og som arbejdede på avisstriberne fra 1959 til sin død i 1994.

'Thimble Theatre' er en af ​​de længst løbende avistegneserier, og søndagsserien er skrevet og tegnet af Hy Eisman siden 1994. Segar's forløb på 'Popeye' striben er samlet i seks store bøger af Fantagraphics siden 2006. Hans arbejde er forblevet en indflydelse på en række amerikanske kunstnere, herunder Jerry Siegel, Joe Shuster, Jules Feiffer, Roger Langridge, Robert Crumb, Charles M. Schulz og Matt Groening, men også europæere som Marc Sleen, Willy Vandersteen, Dupa, Kamagurka, André Franquin og Steve Bell.
'Popeye' inspirerede to malerier af popkunstnere, nemlig Andy Warhols 'Lørdag: Popeye' (1961) og Roy Lichtenstein 'Popeye' og 'Wimpy' (begge fra 1961), selv om sidstnævnte billeder blev inspireret af Bud Sagendorf's tegninger.

BUD SAGENDORF

Bud Sagendorf (22. marts 1915 - 22. september 1994, USA)

Forrest Cowles 'Bud' Sagendorf blev den første og eneste assistent af 'Thimble Theatre' skaberen Elzie Segar efter hans studier på Santa Monica High School. Sagendorf bistod Segar på 'Thimble Theatre' og dens ledsagerstrimmel 'Sappo' fra 1931 til kunstnerens død i 1938. King Features Syndicate hyrede andre kunstnere til at fortsætte serien, men beholdt dog Sagendorf til at tegne marketingmateriale med hovedrollen Popeye/Skipper Skræk

Mellem 1946 og 1962 tegnede han over 100 originale historier til Dells tegneserier med hovedrollen 'Popeye', såvel som deres back-up-serie 'Sherm'. Han overtog i sidste ende tekst og tegninger af ​​'Thimble Theatre' stripen til King Features Syndicate i 1959.

Svækket syn tvang ham til at overlade den daglige stribe til Bobby London i 1986, men Sagendorf fortsatte den ugentlige tegneserie indtil sin død i Greater Sun Center, Florida i 1994. Søndagssiden blev derefter overtaget af Hy Eisman, mens syndikatet fortsætter med at bringe genudgivelser af Sagendorf's dagsstriber. Sagendorf var kunstneren med det længste forløb på 'Thimble Theatre' / 'Popeye', der overgik seriens skaber. Det er hans version af karakteren, der er bedst kendt af offentligheden. En samling af hans bedste arbejde blev redigeret af Craig Yoe og udgivet af Idea & Design Works Llc i 2011.