RUNE ANDREASSON

Rune Herbert Emanuel Andréasson blev født den 11. august 1925 i Lindome ved Göteborg. Han døde den 5. december 1999 i Viken i Höganäs kommune.

Allerede i skoleårene elskede Rune at tegne. Han tegnede blandt andet en serie på omtrent 80 illustrationer bygget over engelskundervisningens ’Dick Wittingham and His Cat’. Den inspirerede ham senere til hans første tegneseriesucces, ’Lille Rikard och hans katt’ der startede i det stockholmske Aftonbladet 23. december 1951, og som senere blev oversat til adskillige sprog. Serien blev fortsat til 1972. På dansk blev den trykt i farver bag på Alle Børns Blad 1-34 fra 1955-1958.

Andréassons første tegneserie, Brum, offentliggjort i det svenske ugeblad Allers, rettede sig lige som hans senere serier ’Bamse’ og ’Pellefant’ mod de yngste læsere. I Danmark havde Pellefant, om den lille blåhudede legetøjselefant, sit eget blad 1970-1974 og 1977-1978, som dog en stor del af tiden blev domineret af danskeren Gil Johansens tegneserier og illustrationer.

Inden da havde Pellefant udfyldt eventyrserien nummer 106-132. En del af numrene i denne bladserie, som udkom 1957-1967, blev i øvrigt tegnet af Andreasson. Serien ’Bamse’ om den lille stærke bjørn, har haft sit eget blad i Danmark siden 1973, udgivet på skiftende forlag. Den danske udgave blev nedlagt i slutningen af 90erne.

Før Rune Andréasson skabte Bamse, havde han prøvet lykken med adskillige andre serier. Flere af dem, ’Brum’, ’Nalle ritar och berättar’ og ’Teddy’, handlede om bjørne. Teddy havde undertitlen ’världens starkaste björn’ og et figurgalleri, der mindede meget om de figurer, som senere skulle dukke op i Bamse, med både en tidlig Ole Opfinder med et lidt anderledes udseende og en lille brun kanin ved navn Lasse Skutt.

Andréasson fortrød imidlertid, at han havde gjort Teddy så stærk uden at give ham nogen svaghed. For at serien skulle blive spændende, var han ofte tvunget til at benytte kneb, hvilket ikke duede i længden. Så fødtes ideen til Bamse, en lille bjørn som kun er stærk, når han har spist krafthonning, som klarer det meste, men ikke alt.

Bamse debuterede som titelfigur i seks sort/hvid tegnefilm på Sveriges Television, med start den 29. oktober 1966. 7. november 1966 debuterede Bamse desuden som seriefigur i ugebladet Allers nr. 46. Succesen var snart hjemme, og i de følgende 3½ år fortsatte Rune Andréasson med at producere en ugentlig tegneserieside for Allers. I Allers nr. 12, 1970 afsluttedes det fjortende og sidste Allers-eventyr. Andréasson havde større planer for serien; han begyndte nu at planlægge et månedligt tegneserieblad, og i januar 1973 var bladet ’Bamse – världens starkaste björn’ i handelen.

Forud var desuden gået syv nye tegnefilm, denne gang i farver, som Sveriges Television viste i vinteren 1972-1973. Yderligere to fulgte i 1981 og en enkelt i 1991. Tegnefilmene er senere blevet genudsendt flere gange og er desuden blevet udgivet på VHS og DVD herunder med dansk tale. Endelig er en langfilm planlagt med et budget på ca. 25 mio. og med planlagt premiere i 2008. Med nogen forsinkelse kom ’Bamse och Tjuvstaden’ i 2014.

Bladet blev op gennem 1970'erne et af de bedst sælgende tegneserieblade i Sverige og nåede sidst i 1980'erne sit højdepunkt med et oplagstal på over 200.000. En dansk udgave var også at finde i en årrække, ligesom bladet også er oversat til ni andre sprog. På det svenske hjemmemarked blev den udgivet med 18 numre årligt. Dertil er i tidens løb kommet en række andre udgivelser så som billedbøger (siden ca. 1968), Bamse-Extra (30 numre 1992-2005), der nu er afløst af Bamses Äventyr (siden 2005, 6 gange årligt), Bamsebiblioteket (indbundne bøger med genoptryk af gamle blade og ekstramateriale), pixibøger (siden 2002), Bamse – Den kompletta veckoserien 1966-1970 (bog med samlet genoptryk af Allers-historierne ved 40-året 2006) og diverse informations- og reklamepublikationer.

I 1975 overlod Andréasson serietegningen til spanske Francisco Tora, som i 1983 fik selskab af svenske Bo Michanek. En af tegnerne på Pellefant var Gösta Gummesson. Andréasson selv tog sig af manuskriptskrivningen frem til sin pensionering i 1990 og forsidetegningen yderligere et par år ligesom han holdt et vågent øje med indholdet frem til sin død i 1999. Desuden skrev gennem 1990'erne 61 manuskripter beregnet til efter hans bortgang foruden en der aldrig blev afsluttet. Disse historier er blevet trykt i bladet siden 2001. Bladet selv overlod Andréasson ved sin pensionering i 1990 til en tegneserieskaberstab på nuværende Egmont Kärnan. I dag består Bamse-redaktionen af Charlotte Borelius, Lise Jörgensen, Joakim Gunnarsson og Johan Anderberg.

Serien, i grunden en komisk eventyrserie, blev med tiden kendt for at tage vigtige opdragelsesspørgsmål op for børn, inklusive sociale spørgsmål, så som mobning, racisme, børnemishandling, funktionshæmmethed, stoffer og ligestilling. I 1970'erne mente mange, at serien havde en tydelig politisk venstreorientering. I 1982 fik Bamse familie, hvilket førte til, at stadig flere historier begyndte at kredse om børnene.

Jeg havde tænkt at kopiere Lille Rikard og hans kat fra bagsiderne af Alle Børns Blad, men jeg kan ikke finde dem. Sådan er det, når man skal arkivere sin samling på mindre plads end man burde have til det formål. Men Thomas Storn fra det svenske seriearkiv og Joakim Gunnarsson fra Bamse-forlaget hjalp mig med det første eventyr fra et reprint i 2005. Og så blev alle glade, for min henvendelse hjalp vist også til at man fik rede på originaltegningerne til det første eventyr.