ROWLF

RICHARD CORBEN

Richard Vance Corben (født den 1. oktober 1940 i Anderson, Missouri). I 1963-72 arbejdede han som animator i et tegnefilmstudio. Corbens første serier blev publiceret i 1968 i fanzinet Voice of Comicdom nr. 12. Senere udgav han sit eget hæfte, Fantagor, som udkom med fem numre. Han bidrog også til en række underground hæfter med korte skræk, fantasy og SFserier, som det fremgår af artiklen 'Gore' her på sitet. Her har han ofte et kritisk syn på menneskets ødelæggelse af jordkloden.

Hvad angår menneskesynet, så foretrækker jeg de humoristiske serier. Når drømme kolliderer er et genoptrykt fra 'Sejd' og hører til de bedste af slagsen. Karikaturgraden gør, at man har svært ved at kritisere ham for et betænkeligt menneskesyn, for det er ikke til at afgøre hvor meget han mener alvorligt og hvor meget der skyldes hans fortællestil.

Will Eisner påskønnede hans første lange fantasyeventyr, Rowlf fordi den 'fremkaldte medlidenhed og medfølelse over for misdannede, skrækindjagende mutanter, som tumler rundt i drømmeagtige omgivelser. Han udstyrer dem med frygt og forundring og lader læseren tilbage med følelsen af at være den egentlige fjende'.

I 1973 indledte han i Grim Wit arbejdet på en historie, der skulle gøre ham berømt. Titlen var Den, og heri fortalte Corben om den sky, bebrillede David Ellis Norman, der via mystiske kræfter havner i riget Aldrighvor, hvor han fysisk fremtræder som en skaldet, nøgen overpotent bodybuilder, plejer omgang med barmstruttende, buttede skønheder og indblandes i knogleknusende voldsomheder og indviklede, ondskabsfulde intriger.

På dette tidspunkt havde Corben udviklet sin farveteknik til det sublime, så 'Den' kom til at fremstå som visuelt storslået fantasyepos, der i høj grad taler til læserens underbevidste drifter. Efter successen med 'Den' fortsatte Corben med at skabe andre visuelt fremragende grafiske romaner, blandt andet et par fortsættelser af 'Den' og i samarbejde med Jan Strnad New Tales of the Arabian Nights, Jeremy Brood og Mutant World. I 1987 kom Children of Fire og i 1989-90 en række Harlan Ellison fortællinger til Vic and Blood.

Corben trak sig gradvist ud af undergrundspublikationerne, da han fik mulighed for at levere bidrag til Warrens gysermagasiner, Creepy, Eerie og Vampirella. I 1976 udkom albummet Bloodstar skrevet af John Jakes og John Poscik efter Robert E Howards fantasifortælling The Valley of the Worm.

På dansk er der blandt andet udgivet Den, Mutanternes Verden, Rowlf, Kvinden der tænkte ting og Uhyret fra Wolfton.