ROLF KAUKA

I 1950erne var Fix og Foxi nok det første tegneserieugeblad i farver herhjemme med sjove dyr. Det startede med fem numre i 1957 hver på 16 sider for 50 øre og fortsatte i 1958 til nummer 34, hvorefter prisen steg til 65 øre. Dr kom så fire ekstra sider, hvor Inge Aasted, kendt fra Danmarks Radios børnetime, fortalte eventyr for de små.

I 1959 kom sidetallet op på 24 fra nummer 36, men så steg prisen også til 75 øre, der varede til nummer 35 i 1960, hvor prisen kom op på 1 krone for 32 sider. Der var ikke noget kraftigere omslag som på de andre af den slags hæfter, og her tænker jeg på Anders And & Co, der blev et ugeblad i 1959 og på det nye tilskud af Warner serier, der kom fra 1959 på Allers Forlag. Konkurrencen fra disse andre hæfter var nok grunden til at Fix og Foxi stoppede i 1960. Jeg har fra tresserne nogle tyske samlehæfter med Lupo Modern. Her var Lupo hovedpersonen i et blad for lidt ældre børn, men man aftrykte også fransk-belgiske serier som Asterix, Lucky Luke, Splint & Co og Luftens Ørne.

I samme periode var der også et mellemspil i Danmark med MGMs Tom og Jerry fra Winthers Forlag fra 1957 til 1958. For god ordens skyld skal også nævnes Alle Børns Blad fra 1955 til 1958. Det var primært et tekstblad i sort-hvid men havde også enkelte tegneserier.

Rolf Kauka er Tysklands store skaber af tegneserier med sjove dyr. USA forbinder vi med mange forskellige skabere og Holland havde Marten Toonder. Sverige havde Rune Andreasson. Det var i 50erne disse tegneseriemoguler havde deres storhedstid, og den bastion blev fastholdt på markedet i mange år derefter.

Kaukas figurer blev først og fremmest forbundet med tegneseriemediet, og hovedsagelig på det tyske marked. Kauka blev født den 9. april 1917 i Leipzig. I en alder af 17 år fik han sine første tegninger trykt i Leipziger Neusten Nachrichten og i Weissenfelser Tageblatt.

Efter krigen slog Rolf Kauka sig ned i München som forfatter og startede i 1950 sit eget forlag, som genudgav Hedwig Courths-Mahlers romaner. Kort efter fik Kauka sammen med forlæggeren Heinz Ullstein den idé at opbygge et tegnefilm studie. Kauka engagerede en række tegnere, som var med til at producere de første tegneserier i erkendelse af at tegnefilm var svære at få fremstillet.

I maj 1953 blev det første Till Eulenspiegel hæfte udgivet, skrevet af Kauka og med den hollandske kunstmaler Dorul van der Heide som tegner. I hæftets nummer 6 dukkede dyreserien Fix und Foxi op. Fra nummer 10 lagde denne dyreserie sporadisk og fra nummer 29 fast navn til hæftet. Lidt efter lidt forsvandt de meget barnlige og eventyragtige figurer som ravnen Knickebein og bjørnen Brummel. I stedet blev Fix und Foxi galleriet udvidet med talrige bifigurer som døgenigten Lupo, opfinderen Knox og flere andre. Desuden startede Kauka en hel del andre tegneserier, for de flestes vedkommende udformet af tegnere, som var hentet til München fra Joguslavien. Hos Kauka arbejdede de under cheftegneren Walter Neugebauers ledelse.

Pauli (hovedsagelig tegnet af Branco Karabijic) og Tom und Klein Biberherz (Tom og Lille Bæver) tegnet af blandt andet Neugebauer og Vlado Magdic, blev de mest populære. Desuden bidrog Neugebauer med tegninger til Mischa og til indianerserien Winnetou. Riccardo Rinaldi tog sig af serien Die Pichelsteiner. Disse serier blev ikke trykt i hæftet Fix und Foxi men i andre hæfter udgivet af forlaget Kauka.

Rolf Kaukas kreative engagement i tegneserieproduktionen viste en faldende tendens i årenes løb. I 1966 opløste han sit partnerskab med forlæggeren Erich Pabel for selv at tage vare på firmaet. I 1974 solgte han det imidlertid med lige store andele til firmaerne VNU i Holland og IPC i England, fordi det kostbare tegnefilmprojekt Maria d’Oro var blevet en fiasko to år før.

Sammen med sin redaktør gennem flere år, Peter Wiechman, fik Kauka i stedet konsulentstatus ved forlaget Koralle og deltog i udformningen af det nye tegneseriemagasin Zack. I 1979 købte han sit i mellemtiden konkursramte forlag tilbage for samme år at videresælge det til forlaget Heinreich Bauer, som i øvrigt på dette tidspunkt hørte under forlaget Erich Pabel.

Rolf Kauka trak sig i 1980erne tilbage til sin ranch i USA. Med et ugentligt oplag på 280.000 eksemplarer havde Fix und Foxi ved udgangen af dette årti status som en af de største vesttyske tegneseriesuccesser nogensinde.