PETTER HATTEMUS

GIL JOHANSEN

Eigil 'Gil' Johansen (7. juli1932 – 6. august 2005) blev født i Esbjerg og døde på Frederiksberg.

Efter skolen kom Eigil Johansen i malerlære i Grenå hos Mozart Sørensen og blev uddannet bygningsmaler i 1951. I Grenå mødte han kunstmalerinden Olivia Holm Møller, som inspirerede ham til også at male på lærred, og han udstillede sine billeder flere gange med succes i Grenå. Efter en periode som bygningsmaler blev han træt af faget og rejste til København.

Hans intention var at søge optagelse på Kunstakademiet; men da han kom til København, fik han hurtigt travlt med at tegne til aviser og ugeblade, og han glemte alt om akademiet. I 1954-55 boede han på Vesterbro, hvor han en overgang levede af at tegne portrætter på værtshuse. Siden rejste han Nordeuropa rundt med tegneblokken.

Da militæret kaldte i 1956, kom han til Flyvevåbenet, hvor han var hangarfejer. Det var i sin fritid som soldat, at Eigil begyndte sin storproduktion af vittighedstegninger, som under navnet 'Gil' har gjort ham kendt i mange lande.

I begyndelsen af 1960 fik han udlængsel og rejste rundt i England, Frankrig, Tyskland og Skandinavien som freelance tegner. Han blev gift i 1959 og i en periode boede Gil med familien i Spanien. I slutningen af 1960´erne begyndte han at tegne til 'Pellefant og Co' hvor han supplerede svenskeren Rune Andreason med sine serier som Familien Tøf-Tøf og Kaptajn Vov & Co. Man fik øjnene op for hans fantastiske, humørfyldte evne til at tegne dyr i børnehøjde som voksne også kunne more sig over.
1971 – 1974 udkom bladet Laban, hvori Gil fik sin serie Jungleeventyr publiceret. Gil blev kontaktet af P.I.B., der ønskede at ansætte ham. Det førte til serier som Aben Gogo med en af figurerne fra Jungleeventyr som titelfigur. Den blev bragt som halvside i 'Billedbladet' i 1977. Den flyttede derefter under titlen Gogo over i lørdagstillægget til 'Jyllands-Posten'.

Desuden tegnede Gil Petter Hattemus, der begyndte som serie i 'Familie Journalen' i 1985 som afløser for bladets mangeårige succes 'Bamse og Dukke Lise'. Tekstforfatter var Paul Schiøtt, daværende chefredaktør for P.I.B. Senere udkom serien i album.

I mange år havde Gil et samarbejde med Otto Leisner om Brevkasseserien Os mennesker imellem i 'Familie Journalen', hvor Otto Leisner skrev teksten og Gil Johansen leverede illustrationerne. I øvrigt tegnede Gil rigtig meget til 'Familie Journalen', og han leverede i 1980´erne og 1990´erne mange af de julekalendere, der fulgte med bladet i julemåneden.

I 1987 startede Gils albumserie Kjøwenhavnstrup i dagbladet 'B.T.' med tekst af Paul Schiøtt og Per Sanderhage. Også den havde runde og hyggelige mus i rollerne, men seriens underfundige satire over forholdet mellem københavnere og jyder retter sig mod et ældre publikum.