PER PENGELØS

Da vi ryddede op i huset med anledning i salget af vores barndomshjem genfandt jeg den indbundne bog med skåneomslag af brunt karduspapir indeholdende de første årgange af børnebladet ’Fritiden’ der introduceredes i oktober 1933.

På omslaget står der under logoen desuden ’Børnevennen 67. Aarg. - Børnebladet 31. Aarg. - Vor Ven 23. Aarg. – ’Mit Blad 18. Aarg. – Børnenes Ugeblad 18. Aarg.’ Så ’Fritiden’ var altså en nyt blad der tog over efter fem andre tidligere meget gamle børneblade.

Her var der alt det man fandt i børneblade allerede dengang, nemlig noveller og korte beretninger med udgangspunkt i historiske begivenheder, sentimentale moralske historier, fortællinger fra eksotiske steder og omtale af markante personligheder som sportsstjerner, kunstnere, eventyrere og opfindere. I et af de første numre fejrer man Selma Lagerlöfs 75 års dag. I et nummer er der også en nekrolog over forlagsmanden Chr. Erichsen, som udgav ’Fritiden’ og en masse børnebøger.

Naturligvis var der også i bladet spil, opgaver, byggevejledninger, tidsfordriv og humor. Og så var der tegneserierne. Bagsiden var afsat til Oscar Knudsens tegneserie Det hvide Folk, en regulær adventure serie med eksotisk kolorit som var i vælten allerede dengang. Det trykmæssigt kulørte indskrænkede sig dog til en staffagefarve i orange.

Mere markant var der Helge Hall, også lavede småtegninger overalt i bladet. Hans naive lidt groteske stil var glimrende til børn. Efter hjemkomsten fra en dannelsesrejse til USA fik han en fast tilknytning til Chr. Erichsens forlag, der specialiserede sig i billige publikationer til børn, både hæfter, julemagasiner og regulære bøger.

’Fritiden’ var købt i min mors barndom og senere indbundet, hvilket som det ses har besværliggjort scanningen af Per Pengeløs, der gik i to strips nederst på et opslag. Meget apropos funderer serien over den spartanske tilværelse i trediverne. Og skønt meget moderat og jordnær bemærker vi i vores politisk korrekte tid, at man godt kunne inddrage handikappede i humoren.

Helge Hall er jo meget varm og hyggelig, hvilket gennemsyrer alle hans serier, som de senere familieserier ’Hans og Grete’ og ’Nullerten’ er gode eksempler på. Han var den første som introducerede en dansk familieserie efter ’Blondie’ mønster. Først senere kom andres familieserier som ’Far til Fire’ og ’Poeten og Lillemor’.

Men her aftrykker jeg noget af det ældste af Hall, som sikkert de færreste har set. Stregen er stadig lidt søgende, men det jordnære naive præg bevarede Hall hele livet igennem.