NULLERTEN

HELGE HALL

Helge Hall Jensen (1907 – 1983) debuterede i 1927 som tegneserietegner med Hilarius Petersens Radiooplevelser i dagbladet Politikens radiotillæg. Efter tre måneder blev den erstattet af Christian Hyl og hunden Select.

Det næste par år tilbragte Hall i USA i et forsøg på at finde afsætning, men måske var hans stil for dansk til at slå igennem derovre. Eller også var han endnu for utrænet som tegneserieskaber. Han vendte tilbage til Danmark og i Politikens tillæg, Magasinet, kunne man i 30'erne læse en række af hans tegneserier.

Bulder og Bum + Minus kom i Ugebladet i 1935 og i Fritiden nr. 1, der var en sammenlægning af flere tidligere børneblade, startede Peter Pengeløs. Den er omtalt særskilt her på hjemmesiden. I ugebladet Hus og Hjem kørte Storebror og lillebror fra 1934 og frem til 50'erne. I 1935 startede Kjukken i Fritiden, hvor den fortsatte til midt i fyrrerne. Desuden tegnede han en overgang Den dovne dreng til Politiken fredag og Olsen til Jyllands-Posten, ligeledes i 30'erne.

Lige som det var tilfældet med Ingvar var Hall den stilfærdige, lune humorist. Helt frem til 50'erne anbragte Hall teksten under billederne.

I 1942 afholdte Nationaltidende en tegneseriekonkurrence, der blev vundet af Engholms Fedthas. Hall overvejede at deltage og havde også skitser klar til en ny serie. Skitserne samlede støv, men i 1947 debuterede Hans og Grete. På et tidspunkt blev serien bragt i mere end 100 aviser i Danmark og udlandet, distribueret af PIB.

Hall tegnede Hans og Grete i 36 år. I 14 af disse år fra 1949 – 1963 lavede han endnu en strip, Nullerten til dagbladet Socialdemokraten. En gang om året kørte en julesporvogn nr. 0 gennem København fra 1953 til 1956. Som konduktører kunne man møde Ib Schønberg, Holger Fællessanger, Poul Bundgaard og Bodil Ipsen.

Helge Hall lavede også en række enkeltbilledsvitser. Han døde i 1983. Indtil da var han stadig beskæftiget med Hans og Grete. Efter hans død blev serien i et par år varetaget af Frank Madsen inden den stoppede.