NINA OG KÆRLIGHEDEN

MAGNUS KNUTSSON OG CARINA HELLSTRÖM-NORRMAN

Carl Magnus Ture Knutsson, født 9. september 1944 i Malmö, er en svensk tegneserieforfatter. Han er måske mest kendt for Ratte og andre humoristiske spændingsserier produceret sammen med tegneserietegneren Ulf Jansson. I 1970'erne deltog han i den svenske licensproduktion af Fantomet. I 1976-1985 var han ordfører i Seriefrämjandet.

I 1968 var han en af ​​grundlæggerne af Seriefrämjandet, hvor han også fungerede som formand for årene 1976-1985. I sin tid som SeF-formand ændrede foreningens medlemsblad nav navn fra Thud til Bild & Bubbla, som et par år senere kom i distribution. I løbet af denne tid syntes foreningen, at tegneserierne skulle have deres egen støtteordning inden for statslig litteraturstøtte.

Knutsson har været en af ​​Sveriges mere produktive tegneserieforfattere. I begyndelsen af ​​1970'erne blev han en del af Fantomen redaktionen, der lancerede en licensproduktion af den amerikanske serie, med udgangspunkt i Sverige. Han bidrog i løbet af tiåret til ti dusin episoder af serien. I 2005 fik han et comeback som Fantomen forfatter.

Mest kendt er Knutsson sandsynligvis blevet for hans adventureserier sammen med tegneserietegneren Ulf Jansson. Partnerskabet begyndte i 1972 med serier som Vår lille stad (i 91:an), Snells Express (i Blondie 1977-1979) og Klara Kvist (magasinet Vi). Derefter kom duoens Ratte, udgivet som en søndagsserie i Aftonbladet 1978-1985 og senere genudgivet i albums. Ratte havde taxachaufføren med samme navn i spidsen og var en eventyrserie i et moderne miljø (Stockholm) og med humoristiske indslag. Både Knutssons manuskript og Janssons tegneserie bar mindelser om den belgiske Marcinelle skole.

Da jeg var i Sverige på Semic Press 1974 – 1976, fik Magnus og jeg en udfyldningsserie accepteret af Seriemagasinets redaktion, Hairlock Shomes. Det var en parodi, der blev samlet på dansk i solohæftet Sheerluck Homes. Magnus Knutsson skrev de første episoder hvorefter jeg selv overtog manusarbejdet.

Senere samarbejder mellem Knutsson og Jansson har været historier om en undersøgende journalist Martin Udd/Martin Sand (oprindeligt trykt i magasinet Svenska Serier 1987-1996 og genudgivet i tre albums), og Sveryda (fra Aftonbladet, hvor det gik som en daglig serie) mens Ratte blev offentliggjort i søndagsudgaven, Bix (fra Dagens Nyheter) og Kodnamn Falken (fra Svenska Serier).

Magnus Knutsson har igennem årene samarbejdet med en lang række andre seriemodtagere. 1979 sammen med Jan Gissberg på detektivserien Aaron Rapp, og i mange år (1985-1993) havde Magnus Knutsson og Åke Forsmark en let satirisk serie Gösta Grävlings Saga i avisen Kommunalarbetaren. Ud over at arbejde med Charlie Norrman og David Öqvist omfatter samarbejdet også Carina Hellström-Norrman, til hvem han i 1982 skrev en mere dagligdags serie Nina - en serie om kærlighed. Knutsson og Hellström-Norrmans serie kom ud i album i både Sverige og Danmark i 1982. Udover manuskripter til Fantomen har Knutsson også bidraget til magasinet 91:an

Som talsmand for tegneserier og seriemediet har Knutsson været til stede på messer, konferencer og debatter. I 2011 deltog han i censurdebatten på bogmessen, der drejede sig om de lettere erotiske japanske mangaserier. Allerede i 1982, som formand for Serie-forfremmelsen, producerede han lærebogen Se mer i serier, tegnet af Johan Höjer. Magnus Knutsson har skrevet om serier i Bild & Bubbla og Dagens Nyheter.

I 1968-1976 var Magnus Knutsson medlem af Svensk Serieakademi.

Carina Hellström-Norrman har været aktiv som serietegner siden 1980rne. Hun publicerede albummet ‘Nina og Kærligheden’ og tegnede Tro Inte att du är nåt til albumserien Mammut. Hendes serie Råttsans blev trykt i avisen Dagens Nyheter fra 25. november til 21. december 1985.