LULLUBELLE

JØRGEN MOGENSEN

Jørgen Keld Mogensen (født 16. marts 1922 i Hillerød, død 1. maj 2004) var en dansk billedhugger og tegneserie-tegner, der nok blev mest kendt for dag- og ugestriben Poeten og Lillemor, som han selv tegnede i 53 år.

Jørgen Mogensens karriere som tegner begyndte i 1944, da han leverede sine første vittighedstegninger til musikeren og vittighedstegneren Cospers vovede magasin Hudibras. Sammen med Cosper tegnede Jørgen Mogensen sidenhen pantomimeserien Alfredo under deres fælles pseudonym MOCO. Alfredo blev bragt i aviser over hele jorden.

Fra 1946 blev Jørgen Mogensen tilknyttet Dagbladet Politikens søndagstillæg Magasinet, hvor Poeten og Lillemor kom til verden i 1950. Denne stribe blev han ved med at tegne indtil året før sin død. Den skiftede gennem årene placering mellem Politiken og Berlingske Tidende.

De mere barokke ideer kom til udtryk i serien Den tossede tegner. Andre serier er Roselil og hendes moder og den satiriske Esmeralda. Til børnene lavede han Brødrene Knurhår og Elvis Mælketand.

I sit idearbejde med Poeten og Lillemor blev Jørgen Mogensen indtil 1989 assisteret af Mogens Dalgård og efter dennes død af Per Vadmand.

Selv nåede Mogensen at hjælpe Rune T. Kidde med at færdiggøre sine serier På sin post og Menigmands guide til det indre marked, da Rune Kidde mistede sit syn i 1990.

Jørgen Mogensen var gift med tegneren og kunstneren Gerda Nystad. De havde tre børn, hvor Kristoffer Mogensen selv kom til at arbejde med tegneserier.

Panelstrippen Lullubelle startede i 1957 og nåede at fejre 25 års jubilæet uden at miste popularitet forårsaget af kønspolitisk kritik. Hun var jo nu engang en halvdum selvoptaget blondine. Hun blev også engageret i kvindekamp på sin egen måde. Lullubelle spørger i 1979 sin chef om lov til at gå en time tidligere, fordi hun skal til politisk kampmøde i 'Den ultrarøde kvindefront' og desuden skal hun til damefrisør.

Et særligt interessant moment er udviklingen i seriens tegnestil. Mogensen formåede at opsnappe den skiftende mode undervejs, så Lullubelle hele tiden var med på noderne, også når det kom til at gælde reduktionen i påklædningen.