LAIYNA

HAUSMAN & DUBOIS

René Hausman (21. februar 1936 - 28. april 2016, Belgien)
Den selvlærte tegner René Hausman er kendetegnet ved sin bemærkelsesværdige akvarelteknik og den effektive brug af dyr og fabelfigurer. Han er født i Verviers, men han droppede ud af skolen i 18års alderen for at tilbringe hele sin tid med tegning.

Han lærte fagets finere punkter gennem konsultationer hos Maurice Maréchals far og Raymond Macherot. Blandt hans andre kunstneriske påvirkninger var J. J. Grandville, Georges Beuville, Benjamin Rabier, Calvo, Pellos, Jijé, André Franquin og Gus Bofa.

Et af hans første job var at illustrere reklamer i sin lokale avis og skabe billeder til skolefilm. Under sin militærtjeneste lavede han videnskabelige tegninger til uddannelsesmæssige formål, men også hans første illustrationer og tegnefilm til den ugentlige Le Moustique.

Hausman offentliggjorde nogle dyrillustrationer i Tintin i 1958, men han fandt sin plads i det konkurrerende magasin Spirou senere samme år. Sammen med chefredaktør Yvan Delporte skabte han sine første tegneserier om de præhistoriske figurer Saki et Zunie. Serien, der også blev kaldt bare 'Saki' eller 'Saki, Zunie et la Nature' dukkede uregelmæssigt op igennem 1960'erne.

Hausman viste sig som en talentfuld illustrator af dyreriget, der blev hans varemærke i mange år. Han blev illustrator af den ugentlige dyresektion Bestiaire og fik endda sin egen kollektion udgivet af Dupuis, kaldet Terre Entière, der indeholdt bøger om dyr, men også illustreret eventyr.

Efter mange år med hovedsagelig illustrationarbejde kom Hausman tilbage til tegneserier i 1976. Fra det år tegnede han erotiske fabler for Fluid Glacial fra scripts af Binet, Delporte, Dubois eller Gotlib. Han tog igen karakteren 'Zunie' igen, men nu på en mere voksen måde og skrevet af Hausmans søn Hugues, i Spirou-supplementet Le Trombone Illustré i 1977.

Han havde sit rigtige gennembrud på tegneseriefeltet med skabelsen af ​​eventyrheltinde Laiyna i midten af ​​1980'erne. Sammen med skribentskriveren Pierre Dubois skabte Hausman to historier med karakteren La Forteresse de Pierre og Le Crépuscule des Elfes, som senere samlet i Dupuis 'prestigefyldte Aire Libre-samling.

I 2003 skrev Hausman og den historiske bog Les Chasseurs de l'Aube, som blev fulgt i 2007 af Le Camp-volant. Hans næste bog i samarbejde med Michel Rodrigue. Le Chat qui courait sur les troits blev udgivet af Le Lombard i 2010. René Hausman, der kaldes 'Ardardens Bard', har designet flere frimærker med lokale dyr til det belgiske postvæsen siden 1992. I 2016 udgav han hans endelige tegneserie med Le Lombard, Chlorophylle et le monstre des trois Sources, med Jean-Luc Cornette, baseret på Raymond Macherots figurer.

Hausman har været med i Spirou med lejlighedsvise illustrationer. René Hausman er også designer af etiketterne på La Chouffe øl. Som en af de få resterende kunstnere fra Spirou's klassiske æra døde René Hausman i april 2016 i en alder af 80 år. Han blev respekteret blandt sine kolleger; Det er kendt, at både Marten Toonder og André Franquin var beundrere af hans arbejde. Andre kunstnere, der var inspireret af hans magiske arbejde, var Emmanuel Civiello, Didier Comès, Riff Rebs, Claire Wendling og Zep.