KANINDRÆBEREN KAJ

RINA DAHLERUP

Jeg er født 1938 i Västerbotten, Nordsverige og kom i slutningen af 50-erne til det 'eksotiske' Danmark på Kunsthåndværkerskolen i København, hvor jeg sideløbende intenst studerede den indre bys jazzliv.

Jeg har arbejdet freelance hele livet som illustrator og skribent, for voksne og børn i mange sammenhænge.

Fra slutningen af 60-erne til midt i 80-erne skrev, tegnede og producerede jeg adskillige flytte-tegnefilm for børn til DR/TV. Blandt andet serierne Lille P., Sebastians Bedstemor, Brumme og co. Disse film gik også ud internationalt. Jeg har været skribent på det feministiske tegneseriealbum Kanindræberen Kaj i 1989. Blandt billedbøger, som jeg har skrevet og tegnet kan nævnes Olivers Park, Alfred Madsens nye liv, Bongo-bøgerne, Nissen der blev væk, Av, min mave, Dea er en løve og til sidst Tælle-Finde-Pegebogen og Bogstav-finde-pegebogen.

For voksne har jeg gennem årene skrevet en del artikler til Politiken. Jeg har skrevet og tegnet ikonografifilmen Den lange strand (fra Fanø) til DR/TV Kultur, og har skrevet og tegnet det satiriske hæfte '50 - og så videre'.

Under mit fødenavn, Sandstrøm, har jeg lavet billedsiden til Poul Ørums digtsamling, Strandbilleder.

Jeg arbejder p.t. på et eventyr om fæle, dovne trolde og barnerov ud fra et erindringsbillede, jeg har lavet af mig selv i en robåd på en svensk skovsø med et skummelt troldebjerg i baggrunden. I mine bøger for mindre børn prøver jeg at skabe en lun, tryg tone med mindre gys. Jeg vil ikke 'skræmme' unødvendigt. Det får de små i rigeligt mål andetsteds i medieflimmeret.