KRYSTMARODÖREN

JOAKIM LINDENGREN

Joakim Lindengren etablerede sig som serienskaber i midten af ​​1980'erne i tegneseriemagasiner som Elixir og Galago. Tidligt gjorde han sig kendt for respektløs brug af en 'infantil humor' med en masse pis og bæ og sex jokes, noget man for eksempel kan finde prøver på i serier som Krystmarodören, badstue-specialisten Ragnar Frunck og de grimme berømthedsportrætter af Cyndee Peters, Siwert Öholm, Claes af Geijerstam og andre.

Den grove humor gjorde ham i første omgang ikke særligt populær i etablerede kulturelle kredse (såsom Bibliotekstjenesten), men mere i folkelige kredse. Efterhånden er Lindengren blevet noget af en institution i svensk kulturliv.

Det er også almindelig praksis, at Lindengren tegner historier om sin familie, venner og sig selv i mere eller mindre flippet aftapning. Han fremstår ofte som et af hans alter egoer, såsom Dork, Grosshandlarn eller Kapten Stofil.

Siden sin debut i 1986 har han udgivet ikke mindre end 18 serier (inklusive samlingsvolumen 'Jag Joakim') og har også illustreret en række børnebøger. Derudover er han blevet udgivet i tegneserieblade som Brök! Pyton, Svenska Mad, Ernie og MegaPyton, hvor han sammen med kollegaen David Nessle lavede detektivparodi med John Holmes & Sherlock Watson. I dag er Lindengren mest aktiv med serien om sin superhelte alterego Kapten Stofil, en bagstræberisk forkæmper for retfærdighed, hårpomade og portvinsgelé, der på alle måder afspejler Lindengrens eget syn på tilværelsen.

Sammen med David Nessle og Martin Kristenson har Lindengren i de senere år grundlagt forlaget Skadeglatt Leende, som udgav bladet Kapten Stofil 1999-2010.

Et anstötligt liv er en serie af Lindengren, der blev offentliggjort i Faktum, de hjemløses avis i Göteborg. Nogle afsnit er også blevet offentliggjort i magasinet Ernie. Serien er hidtil (2011) blevet samlet i to albums.

Lindengren selv, som kaptajn Stofil, har tidligere boet i Stockholm, Mariefred og Töreboda, men er nu forankret i Göteborg.

Joakim Lindengren var også en af ​​initiativtagerne til den nu lidt fraværende svenske Småbil- og Rusdrycksförbundet, hvis medlemmer ofte optrådte som figurer i Lindengrens serier.