Jerntid
Jeg var ikke den eneste, der i min ungdom interesserede mig for fortiden og havde lyst til at fortælle historiske tegneserier.
I Norge udgav Tor Arne Hegna fra Notodden en smukt produceret tegneserie med støtte fra kulturinstitutioner i lokalområdet. Harald Ulvestad skrev historien til ’Jerntid – en legende fra folkevandringstida’ og Svein Inge Havreaas hjalp med tegningerne.
Historien foregår i folkevandringstiden, der var den periode hen mod Romerrigets nedgang, hvor folkestammer fra nord og øst invaderede de romerske provinser efter at Romerrigets svækkede militær ikke længere formåede at holde dem ude.
Hos os kender vi mest til Kimbrerne og Teutonerne, der trak langt ned i Europa, og Anglerne og Sakserne som drog til England. Men Goter, Hunner, Franker og Vandaler var også på vandring mod syd og mod vest, og nogle af disse stammer slog sig ned på nye steder og opnåede fredsaftaler med romerne, så de blev accepteret som nye kolonister. En stamme vandrede tilmed helt ned gennem Spanien og Nordafrika og erobrede Kartago.
Jeg fik på et tidspunkt tilsendt et eksemplar af den flotte publikation fra begyndelsen af 90’erne, og jeg fandt den forleden under min oprydning i gammelt kulturgods. Det lykkedes mig at få kontakt med Tor, så jeg har tilmed fået lov til at aftrykke serien her på siden.