JOHAN VILD

JANNE LUNDSTRÖM OG JAIME VALLVÉ

Jan 'Janne' Georg Östen Lundström, født den 16. marts 1941 i Simrishamn, er en svensk forfatter, kulturjournalist og oversætter. Han er gift med udgiverredaktøren og oversætteren Gallie Eng.

Lundström har udgivet ca. 40 titler, børne- og ungdomsbøger, seriealbum, undervisningsmaterialer og non-fiction litteratur. Han skrev manuskriptet til Fantometserien i 1970'erne og var en af ​​initiativtagerne til Seriefrämjandet i 1968. Han var 1968-1973 redaktør for denne organisations medlemsblad Thud.

Hans figur Johan Vilde blev udgivet i fire seriealbum tegnet af den dansk-catalanske Jaime Vallvé og fem bøger i 1978-1985. Bøgerne blev genudgivet i 1977-2000, med det første seriealbum også udgivet i bogform. I disse eventyrhistorier forsøgte Lundström at skildre kolonialisme i Vestafrika uden vold og klichéer.

Lundström har oversat og behandlet en række afrikanske folkehistorier, herunder såkaldte 'dilemma sagas' i ti titler.

Lundström var medlem af svenske børnebogsakademi 1990-2007. Han var juryens formand for litteraturprisen til Astrid Lindgrens minde 2002-2004 og medlem 2004-2006.

Det var Janne Lundström, der skaffede mig ind hos Semic Press i Sundbyberg i midten af 70'erne. Jeg havde sendt ham min dagspresseserie Zenit, som havde imponeret ham så meget, at han anbefalede forlagsredaktøren Börje Nilsson at invitere mig til Sverige. Det har jeg fyldigt beskrevet i min artikel Sverigesårene her på sitet.

Janne var dengang redaktør af X9, et 100 siders magasin med spændingsserier som fik særlig succes. Den sædvanlige model hos Semic var at udgive et blad med en enkelt hovedserie og så fylde resten af indholdet med tilfældige billige serier fra pressebureauerne, men i X9 var der kun kvalitetsserier, og det lønnede sig. Derfor fik han også lov at lave et andet 100 siders magasin, Western, efter samme opskrift. Jeg blev ateliertegner på begge disse blade og flere andre.

Så udskrev det seriøse bogforlag Rabén och Sjögren en tegneseriekonkurrence, som blev vundet af Janne Lundströms bidrag, Johan Vilde, med tegninger af Jaime Vallvé. Vallvé var i forvejen medarbejder hos Semic, idet han tegnede nye episoder af Fantomet. Temaet om Afrika i kolonitiden var heller ikke ukendt for dem, for Janne Lundström havde også skrevet manus til Fantomet, en virkelig populær spændingsserie i Sverige.

Johan Vilde blev et seriøst gennembrud for Janne Lundström, så han brugte herefter sin tid på at skrive bøger, hvor han også drog nytte af al den information han havde tilegnet sig om afrikansk kultur.

Jaime Vallvé (1927, Spanien - 15. oktober 2000, Danmark) var en catalansk tegner, der boede og arbejdede i Danmark siden 1950'erne. For P.I.B. agentur i København illustrerede han tegneserieversioner af klassikere som De tre musketerer og Greven af Monte Christo af Alexandre Dumas og Ivanhoe af Sir Walter Scott samt serien Eddie Constantine.

Valvé var tegner på den svenske produktion af Fantomen/Fantomet siden 1972. I 1977 tegnede han Johan Vilde/Johan Vild serien, der blev skabt af manuskriptforfatter Janne Lundström og udgivet direkte i albums. Fra 1988 blev det genoptrykt i bladet Fantomen.