TÄNDSTIKSGUBBEN OCH GUMMITJEJEN

HORST SCHRÖDER OG MIKAEL GRAHN

To album i denne serie kom ud på Medusa Förlag – Grön Natt (1982) og Pearl – Flickan som komm in från Värmen (1984). Et tredje eventyr - Stormkantring - begyndte i 1985 som en serie i Epix magasinet. Serien sluttede dog aldrig, efter at de to serieskabere blev uenige. Det er denne sidste og sjældne del jeg aftrykker her.

Serien blev karakteriseret ved sin blanding af forskellige genrer. Det var delvis en humoristisk eventyrserie, men den havde både politiske elementer og en stor mængde tegneseriefigurer fra andre serier i forskellige understøttende roller. De optrådte både som usete referencer (cameo) og som tydelige pasticher. Også kendte kunstgenstande fra andre genrer blev præsenteret, såsom det franske renaissancemaleri Gabrielle d'Estrées og en af ​​hendes søstre (1594) og August Malmströms Grindslanten (1885).

Serien eksperimenterede frisk med serien mediegrænser. Grön natt arbejdede med et mere fri layout, som superhero-serierne. I både anden og tredje (ufærdige) del blev stilen mere helstøbt. Nogle parter blev tegnet som en pastel baseret på en helt anden tegneserie, som Nancy. Mange sider blev brudt op i små kasser eller blev fortalt med delvist parallelle handlinger.

En lignende serie er Tant uden tand. Det blev tegnet i 1984 af Lars Andreasson efter manuskript af Horst Schröder og er en række detektiver, men hvor hvert kapitel er designet som en pastiche på en klassisk tegneserie.

Horst Schröder er født i Tyskland i 1943 og har boet i Sverige størstedelen af sit liv. Han har arbejdet som forlægger, oversætter og forfatter. Han blev doktor i litteraturvidenskab ved Universitetet i Frankfurt am Main 1978.

Han dannede det svenske forlag RSR Epix, som mellem 1984 og 1992 udgav en stor mængde tegneseriealbum og tegneserieblade af mere alternativ type på det svenske marked. Han blev fra 1992 tvunget til at opgive bladmarkedet på grund af uholdbare distributionsaftaler.

Udover førnævnte svenske forlag stod han også for et genoptryk af Floyd Gottfredsons Mickey Mouse-stribe mellem 1930 og 1955, som var den eneste måde at få fat på denne på før Fantagraphics valgte at genoptrykke serien i bogform.