HITLERS KRIG

FREDDY MILTON

Da Bogfabrikken lancerede Dekalog over Janteloven den 8. december 1992 vedlagde de et ark til anmelderne. Der stod:

'For en ordens skyld vil Freddy Milton gerne have, at der indledningsvis bliver gjort opmærksom på, at han faktisk stemte ja ved unionsafstemningen i juni…

For ved læsning af Hitlers krig – i det nye Europa kunne man måske godt tro noget andet, og unionsmodstanderne må gerne betragte albummet som et argument i debatten om Danmarks rolle i fremtidens Europa. For i denne beretning er Europas Forenede Stater en realitet, med fælles mønt, militær og medborgerskab. Danmark hedder Region Nordland og Christiansborg er blevet et ekspeditionskontor for beslutninger truffet i Brüssel.

Men danskerne er jo som bekendt et sindigt folkefærd: Det går jo nok, det skal jo gå. I dette album bliver vi repræsenteret af bistandsklienten Villiam, der selv om han har udsigt til at få sin understøttelse harmoniseret ned til niveauet i Syditalien, alligevel finder den niche, der gør at han klarer sig under unionen.

Hitlers krig er en illustration af Sandemoses bud: Du skal ikke tro DU duer til noget! Albummet er samtidig det første bind i serien Dekalog over janteloven, hvor Freddy Milton med sit skæve sideblik fabulerer over nogle foruroligende tendenser i samfundsudviklingen.

Der har nok ikke været udsendt et mere aktuelt tegneseriealbum i Danmark. En oplagt gave til dem, der har alt – og nødig vil miste det.

Fra den 10. december 1992 udstiller Freddy Milton på Det Kulørte Bibliotek i København. Her viser han alle farveoriginalerne til et kommende album i Jantelovs-serien: Fælleskorps Dannevirke, som handler om en tilspidset indvandrersituation.

Der kan læses mere om hele Jantelovs-projektet på side 29-32 i den nyligt udkomne monografi Miltons verden – 20 år med tegneserier.

Venlig hilsen
A/S Bogfabrikken'