JOMSVIKINGERNE 2

HARALD BLÅTAND

Lige fra min barndom har jeg været optaget af Jomsvikingerne. Først læste jeg 'Jomsvikingernes Saga' og andre overleverede beretninger. Siden opdagede jeg den vidunderligt morsomme vikingeroman, 'Røde Orm', skrevet af skåningen Frans G. Bengtsson, som også lånte stof fra de gamle sagaer.

I årernes løber er jeg vendt tilbage til Jomsvikingerne i flere omgange. De har optrådt som inspiration i min serie 'Drømmen om Vagn' og jeg har broderet videre på Vagn Ågesøns barndom i 'Vagn i Viking'.

Under min læsning af Røde Orm blev jeg specielt henført over et kapitel i den tykke roman, hvor Bengtsson giver et herligt billede af den knarvorne Harald Blåtand, der må trækkes med en slem tandpine – og så tilmed under Solhvervsfesten, der på biskop Poppos foranledning lige netop må være blevet konverteret til en kristen julefest.

Kong Harald ville jo gerne fortælle os, at han gjorde danerne kristne, eller i det mindste en håndfuld stormænd, men det var nok mest fordi det var blevet politisk opportunt på det tidspunkt.

Om kristendommens komme til de barske vikinger har jeg fortalt i de to album, 'Broder Benedikts Beretning' og 'Broder Benedikts Byggeri'. De er svære at få fat på, men de ligger her på hjemmesiden.

Også i 'Røde Orm' bliver det en pointe, at Harald Blåtand for nylig er blevet kristen, så da Svend, Knud og Valdemar skulle bringe skødet på Færøerne til Kong Harald, var det naturligt at lade dem slå følge med Røde Orm og samtidig bringe en hyldest til min barndoms fortæller af muntre vikingehistorier. Så hilsner og pilsner til Frans G Bengtsson, hvis krønike anbefales på det varmeste.

På åbningssiden tilføjes til listen over nye filer:
I år præsenterer jeg det andet bind af Jomsvikingerne, Harald Blåtand. Her får man også lov til at møde Røde Orm og andre gæve vikinger…