FEDTHAS

KAJ ENGHOLM

Johan Peter Kai 'Kaj' Harald Engholm, 20. maj 1906 – 27. juli 1988, var en dansk tegneserieskaber, oprindeligt reklame- og plakattegner.

Han blev født i København og voksede op i et beskedent embedsmandshjem i Willemoesgade på Østerbro. Faderen var ansat i Københavns Magistrat mens moderen var hjemmegående, og hjemmets økonomi var ofte anstrengt. Faren insisterede derfor på, at Engholm efter sin realeksamen gik et år på Købmandsskolen, hvor Engholm traf sin kommende hustru Astrid.

Engholm fik sit gennembrud som reklametegner med den humoristiske serie for tobaksfirmaet C.W. Obel 'Hvor er Jensen?'.  Fra 1929 studerede han ved Reimanns tegneskole i Berlin. Da den danske tegneserietegner Carl Røgild døde i 1933 overtog Kaj Engholm dennes årshæfte med en tegneserieudgave af Fyrtårnet og Bivognen. 

Kaj Engholm kendes desuden for tegneserierne Fedthas som vandt Nationaltidendes tegneseriekonkurrence i 1942 og Far til Fire som blev lanceret 1947 og fandtes i Politiken indtil 1955, hvorefter den flyttede til Berlingske Tidende. Olav Hast og Morten Zelenko fik ideerne.

Fedthas opstod efter opfordring fra reklamedirektør Eric Eberlin og blev lavet sammen med manuskriptforfatter Jens Brandt, der kom med ideerne helt frem til seriens slutning i 1980rne. Selv om Fedthas var den mest originale af Engholms serier og blev trykt i hele Skandinavien, er Far til Fire dog den mest populære. Fra 1953 blev kunne den serie også ses på det hvide lærred.

Ud over de andre serier var Engholm beskæftiget med pantomimeserien Koen Rosa, der også kunne læses over hele Skandinavien i 60erne og 70erne.

I sine sidste leveår mistede Engholm gradvist synet på begge øjne men tegnede til det sidste. Han døde i 1988 og efterlod sig to sønner. I den sidste tid var det Bjarne Rasmussen som varetog tegnearbejdet på Far til Fire.