DEADBONE EROTICA

VAUGHN BODÉ

Vaughn Bodé (22. juli 1941 – 18 juli 1975) var en underground tegner og illustrator kendt for sin figur Cheech Wizard og sine yppige kvindekarikaturer. Som en samtidig til Ralph Bakshi er Bode er blevet krediteret som en indflydelse på Bakshi s animerede film Wizards og The Lord of the Rings. Bodés stil havde en enorm indflydelse blandt graffitikunstnere hvor hans design ofte blev benyttet.

I barndomsårene fik utrygge familieforhold ham til at flygte ind i en fantasiverden gennem sine tegninger. 'Som 13årig var jeg ganske opslugt af at finde på figurer som kunne befolke mit hoved. Som 15årig havde jeg skabt over 200 tegneseriefigurer med øer, kort og pragtfulde steder, hvor jeg kunne slå mig ned. Jeg havde ikke til hensigt at afsløre mine hemmeligheder, selv om jeg allerede dengang rømte om at blive tegneserieskaber'.

Mens han var i hæren, gjorde han sine første homoseksuelle erfaringer, hvilket gav ham store skyldkomplekser. Han blev hjemsendt i utide efter en psykiatrisk diagnose. Bodé giftede sig med Barbara Hawkins i en alder af 20 i 1961. Deres søn Mark blev født i 1963. Barbara blev skilt fra Bodé i 1972 og han flyttede til San Francisco i 1973 med nogle af sine samtidige, herunder Robbins og Spain.

I 1963, i en alder af 21, og mens han stadig boede i Utica, New York, publicerede Bode selv Das Kampf, som betragtes som en af ​​de første underground comix. Lavet efter Bodes tjeneste i den amerikanske hær, er Das Kampf blevet kaldt 'en krigstema parodi på Charles Schulz's 1962 bog 'Lykken er en varm hundehvalp'. For penge lånt fra sin bror Vincent fotokopierede Bode omkring 100 eksemplarer af denne 52-siders bog og prøvede stort set uden held at sælge den rundt omkring i Utica området.

I midten af ​​1960'erne boede Bode i Syracuse, New York og deltog i klasser på Syracuse University hvor han bidrog til The Sword of Damocles, et elevdrevet, skønt ikke universitetssanktioneret humor magasin i stil med Harvard Lampoon. Det var her Bodes mest berømte tegneserieskabning, Cheech Wizard, først så dagens lys. Cheech Wizard (undertiden karakteriseret som en 'tegneserie Messias') er en guide hvis store gule hat (dekoreret med sorte og røde stjerner) dækker hele hans krop, undtagen hans ben og hans store røde fødder. Cheech Wizard er konstant på jagt efter en god fest, kolde øl og attraktive kvinder. Normalt optræder han uden arme, er det faktisk aldrig afsløret hvad Cheech Wizard ligner under hatten, eller præcis hvilken slags skabning, han er. Folk som presser på for at få det afklaret bliver som regel belønnet med en hurtig spark i lysken af ​​Cheech. Efter den indledende optræden i The Sword of Damocles fortsatte serien i endnu et par år i The Daily Orange, elevavisen ved Syracuse University.

I 1968 tegnede Bode omslag og illustrationer til R. A. Laffertys science-fiction roman Space Chantey, udgivet af Ace Double. I slutningen af ​​1960'erne og begyndelsen af ​​1970'erne illustrerede han omslag og illustrationer til science-fiction magasinerne Amazing Stories, Fantastic, Galaxy Science Fiction, Witzend og Worlds of If.

Efter at være blevet opdaget af tegneren Trina Robbins flyttede Bode til Manhattan i 1969 og sluttede sig til ansatte ved den underjordiske avis East Village Other. Det var her Bode mødte Spain Rodriguez, Robert Crumb og andre grundlæggere af den hurtigt voksende verden af underground comix. På East Village Other hjalp han med at grundlægge Goyhic Blimp Works, et underground tegneseriesupplement til magasinet, som kørte over numre, de to første redigeret af Bodé.

Bodes post-apokalyptiske science-fiction action serie Cobalt 60 viste en antihelt der vandrer rundt på en ødelagt post-nuklear jord, hvor han søger at hævne mordet på sine forældre. Cobalt-60 debuterede som en ti-siders sort-hvid historie i science fiction fanzinet Shangri L'Affaires (alias Shaggy) # 73, udgivet i 1968. Bode vandt 1969 Hugo Award for bedste fanzine kunstner i høj grad i kraft af Cobalt 60, men han har aldrig lavet noget andet med den figur. Cobalt-60 blev senere 'afsluttet' i begyndelsen af ​​1980'erne af Bodes søn Mark Bodé med historier af Larry Todd, der var Vaughns ven og samarbejdspartner i 1960'erne på projekter for Eerie, Creepy, og Vampirella magasinerne.

Begyndende i 1968 og indtil sin alt for tidlige død havde Bode en frodig periode med kreativitet i en række strips og løbende serie, hvoraf de fleste kom i underground aviser eller erotiske magasiner:

Bodes serie War Lizards, der er et kig på Vietnam-krigen fra den fjendtlige side af periodens alternative kultur, blev fortalt med antropomorfe krybdyr i stedet for mennesker. Det løb sporadisk i East Village Other, Witzend, Pig Society og Bodes egen Junkwaffel fra 1969-1972.

Bodes tegneserie Deadbone, om eventyr blandt indbyggerne på et ensomt bjerg en milliard år i fortiden, løb i mandebladet Cavalier fra 1969-1975. Oprindeligt var den i sort-hvid men ændrede titel til Deadbone Erotica da den kom i farver og senere blot kaldet Erotica.

Episoder med Cheech Wizard løb i 'Funny Pages' i National Lampoon Magazine i næsten alle numre 1971-1975.

Bodés sort-hvide science fiction-parodi Sunpot dukkede op i Galaxy Science Fiction i begyndelsen af ​​1970'erne. Den blev senere genudgivet i farver i Heavy Metal.

Bodes månedlige tegneserie Purple Pictography løb i Swank magasinet i 1971-1972. Bernie Wrightson lavede de færdige farveoriginaler til fem af episoderne baseret på Bodes manuskript og grove layouts.

Print Mint trykte fire numre af Bodes soloserie Junkwaffel fra 1971-1974. Bodes grafiske roman The Man blev udgivet af Print Mint i 1972. Den handler om en hulemand der tilfældigt gør vigtige iagttagelser om livet.

Omkring 1970-1971 efter samtaler med guruen Prem Rawat og kollegaen og tegneren Jeffrey Catherine Jones, med hvem Bodé delte et studie i Woodstock i New York, blev Bode opmærksom på crossdressing, transvestisme og endda et kortvarigt eksperiment med kvindelige hormoner. Bode beskrev sin seksualitet som 'auto-seksuel, heteroseksuel, homoseksuel, mano-seksuel, sado-seksuel, trans-seksuel, uni-seksuel, omni-seksuel'.

Bode død skyldtes autoerotisk kvælning. Hans sidste ord var til sin søn: 'Mark, jeg har set Gud fire gange, og jeg har tænkt mig at se ham igen snart. Det er det vigtigste for mig, og du er det næstvigtigste'. Han var 33 år da han døde og Bodes aske blev spredt fra et Cessna fly over farvandet ud for kysten ved Point Reyes.

Han efterlod et bibliotek af skitsebøger, tidsskrifter, færdige og ufærdige værker, malerier og tegneserier. De fleste af hans arbejder er siden blevet udgivet i en række forskellige samlinger, for det meste fra Fantagraphics.