ERIK HEDSPORE

FRANCOIS CRAENHALS

François Craenhals (15. november 1926 – 2. august 2004) blev født i Evere. Han var fan af amerikanske tegneserier af Alex Raymond og Hal Foster, og skabte sin første større serie Karan i stil med ​​Tarzan i slutningen af ​​1940'erne. Til ugentlige magasin Le Soir Illustré lavede han samtidig en middelalderlig tegneserie om en ridder.

Da han præsenterede disse tegneserier til ugebladet Tintin, blev han accepteret som artdirector og begyndte gradvist at lave korte tegneserier til magasinet. Hans første hovedserie debuterede i 1953. Pom et Teddy var en serie om en dreng og en pige og deres kæledyrsæsel, og de første historier var søde historier om et cirkus.

Craenhals blev snart en af ​​de største producenter af tegneserier til magasiner og aviser, og en række samarbejdspartnere sluttede sig til hans studie. Han arbejdede for Averbode magasinet Petits Belges, og udgav i mange år Primus et Musette i La Libre Belgique.

Han var en af ​​de første tegneseriefolk, der kom med Hergé som redaktør hos Casterman, hvor hans to hovedserier blev udgivet.  Les 4 As/De fire esser om en klub med fire unge (tre drenge og en pige) og deres ekstraordinære eventyr samt den mere voksne, Prince Valiant-inspirerede Chevalier Ardent, om en ung ridder på Kong Arthurs tid. Begge serier var rimelige gode salgs-serier, og sidstnævnte var også en kritikersucces.

I 1990'erne flyttede Craenhals til Rivières-de-Theyrargues i det sydlige Frankrig, hvor han fortsatte med at tegne sine to serier indtil sin død i 2004 i Montpellier.