DISTEL

Jeg fik genetableret kontakten til Børge Ring og kunne så komme til at spørge ham, om jeg måtte aftrykke en dansk oversættelse af nogle af hans striber med Distel. Samtidig ville jeg godt vide lidt mere on serien til denne præsentation. Det var en ugentlig dobbeltside i bladet SJORS og Lo Hartog van Banda var manuskriptforfatter.

Her er hvad Børge svarede:

Lodewijk van Banda som skrev ’Distel’ var et træfsikkert unikum og så alsidig som en blæksprutte med 12 arme. Han havde i 20 år skrevet under pseudonymet ’Marten Toonder’ (som han selv sagde) og var den højst betalte medarbejder i hele Marten Toonders foretagende.

Et Amerikansk reklamebureau i Amsterdam ’J. Walter Thompson’ købte van Banda væk fra Toonder med et mere end dobbelt så højt salær.
Hos Walter Thompson sad en ung Joanika og tegnede solbrune millionærer med hvide kaptajnskasketter som røg PALL MALL cigaretter.
Lo syntes at Joanika burde tjene noget mere end Thompsons direktør undte hende og han for ud til Toonder studiet, op på første sal og sagde:

’Børge, du skal tegne en strip for mig’.

Jeg kiggede over brillerne.

’Det kan jeg slet ikke Lo. Jeg er god til at tegne animation med en almindelig blyant. Men jeg tuscher sådan som de blinde slås’.
’Jamen du har så tit skitset strips op for mig når der var nogen syg i stripafdelingen. Og jeg kender en ung pige som kan tusche direkte fra dine skitser’.

Joanika og jeg ku li hinanden og giftede os nogen få måneder senere, og da vi stillede til med at få småfolk lærte hun mig at tusche med en pensel.
Siden da penslede jeg omsorgsfuldt som en omhyggelig halslæge.

Distel skal forestille at være et Mowgli-agtigt væsen med et iltert temperament. (deraf navnet Distel som betyder Tidsel på grund af det stride stikkende hår). Nede i Bryssel i datidens højborg for comics var de smadderglade over den på grund af det animationagtige indslag.

Lo van Banda klagede over mine tegninger:

’Du gør mine tekster overflødige’.

Det godtede jeg mig (hemmeligt) over at høre, fordi det er en animators højeste mål når han har Charlie Chaplin som det store forbillede.

Jeg nød at tegne den strip siger Børge så...