FAMILJELIV

CECILIA TORUDD

Cecilia Torudd, født Levan den 26. oktober 1942 i Lund, er en svensk illustrator og serieskaber. Hun har været en regelmæssig illustrator og serieophavsmand i og for Kamratposten siden begyndelsen af ​​1970'erne med Karl-Putte og Familjeliv.
Som serieproducent er hun bedst kendt for Familjeliv og Ensamma Mamman, prisbelønnet med Urhunden 1989. Sidstnævnte en stripserie, der debuterede i Dagens Nyheter. Som illustrator har Torudd bl.a. samarbejdet med forfatterne Stig Unge, Siw Widerberg, Annika Holm og Lilian Edvall.

Cecilia Torudd er datter af Albert Levan og Karin Malmberg. Hun fik sin debut som børnebogsillustrator i 1970 i Stig Unges En landsby i Sydamerika.

I begyndelsen af ​​1970'erne begyndte Torudd at bidrage til Kamratposten og gennem avisen lærte hun at kende forfatteren Lilian Edvall. Cecilia Torudd og Lilian Edvall startede et samarbejde i 1986 med bogen Mensboken, hvor Edvall skrev og Torudd illustrerede. Til sidst var der fire bøger – Mensboken, Kärleksboken, Klimakterieboken og Skilsmässboken.

Torudds egen tegneseriefamilie Familjeliv debuterede i Kamratposten som en tosiders historie 'Familieliv i bilen'. Den blev genoptrykt i 1980 i Samlade Serier. I 1980'erne kom serien tilbage til bladet som et tilbagevendende bilag, og fra 1986 er den også blevet genoptrykt i en række samlealbum.

Serien handler om Larsson-familien, som består af far Kenneth, mor Lisbet, de tre børn Lotta, Johan og Lillen og hunden Kalle. I den humoristiske serie har hun afbildet hverdagslivet med selvstyre og set fra et kvindeligt perspektiv.

Cecilia Torudds mest berømte serie er Ensamma Mamman, en humoristisk stripserie, der skildrer hverdagen fra et kvindeligt perspektiv. Serien debuterede i Dagens Nyheds gæsteserie 'DN-serien' i efteråret 1985 og senere vendte den tilbage som en daglig serie. Det er efterfølgende blevet samlet i to seriealbum og en række senere samlinger. I alt blev der lavet 500 seriestriber over tre år.

Ensamma Mamman startede som en slags selvterapi for Torudd, efter nogle skræmmende år som teenageforælder (den anonyme titelperson deler udseende med Torudd). Serien blev omfattende publiceret og er blevet udgivet som en regelmæssig serie i en række svenske aviser.