CARLT NEMLI’

Holger Philipsen 1912-93 startede på Kunstakademiets arkitektskole men blev fra 1940 tilknyttet ’B.T.’ som tegner. Her skabte han samme år humorserien ’Carlt nemli’ om den københavnske svajer Carlt, om sjeferen, Folmer, Frk. Siskensen og alle de andre i firmaet, som tilsyneladende kun bringer pakker ud.

Serien blev populær under krigen, hvor det lykkedes Philipsen at indarbejde allehånde hentydninger til besættelsesmagten. Derfor måtte han også stoppe med den da han gik under jorden, men så tegnede Philipsen til gengæld for modstandsbladet ’Muldvarpen’ som han også redigerede.

Efter krigen vendte Carlt tilbage til ’B.T’, og der kom en søndagsside i ’Søndags B.T.’ I 1961 blev Philipsen tegneserieredaktør på ’Ekstra-Bladet’ og Carlt skiftede avis.

Der er masser af malende visuelle grafiske fortælleelementer i Carlt og udtrykkene er kraftigt overdrevne. Tekstboblerne er et emne for sig, og Tommytot boltrer sig med gamle sprogblomster som ’desformedelst’, ’omendskønt’ og ’ihvorvel’. Og så er ’huj’ jo det ’man kommer i og hast’.

Den produktive Philipsen fik også tid til at tegne ’Nip og Nup’ og den mimiske strip ’Rasmus Dyrepasser’ til Skipper Skræk’. Desuden lavede han en masse andre ting i løbet af sit lange liv, blandt andet filateli, hvor han i 1970 modtog Danske Filatelisters Fællesfonds æresmedalje. Da Carlt fejrede 50 års jubilæum i 1990 var det samtidig den serie, som var blevet tegnet længst af den samme tegner.

Jeg var efter at være flyttet til København omkring 1980 rundt for at besøge Københavns antikvariter, og der så jeg under et af salgsbordene i ’Skovle og Skovle’ ved Trianglen en stor papkasse fyldt med tegneserieoriginaler med Carlt.

Jeg har ofte tænkt over, hvad der i grunden skete med den kasse...