BROR KANIN
Efterhånden ser jeg det som et af mine mål med denne hjemmeside at bevare erindringen om mindeværdige gamle tegneserier, som ellers er på vej til at gå i glemmebogen eller måske allerede har befundet sig der længe.
Her tænker jeg først og fremmest på de sjove dyreserier, der alle dage har stået mit hjerte nærmest. Og at dømme efter det konstante daglige besøg på siden er der en gang imellem nogen, der falder over de ting, man ikke finder andre steder.
En af de serier, som jeg husker fra min barndom men som ingen forbinder noget med i dag er avisudgaven af serien med Bror Kanin, som gik i Aftenbladet Søndag i halvtredserne.
Tegneren hed Riley Thomson, og han er ikke videre kendt i Danmark, selv om han har tegnet visse episoder af Bedstemor And, Mickey Mouse, Chip & Chap og Tim & Bum for Western Publishing, hvor han også bidrog med afsnit af Søren Spætte. Der er meget dramatik i hans billedløsninger og han anvender ofte sort med stor effektivitet, og stilmæssigt er de mere dramatiske end egentligt sjove. På disse serier var han dog kun afløser, så man forbinder ikke hans stil med disse figurer i almindelighed.
Inden han kom til at tegne tegneserier arbejdede han som animator og director på Disney shorts i fyrrerne, men han bidrog også til cartoon shorts for Warner Brothers og Walter Lantz.
Det var fra 1951 til 1959 han tegnede søndagsserien med Bror Kanin. Det er på denne serie han satte sit hovedpræg, og det er herfra man vil huske ham.
Denne serie er en glimrende humorserie i den genre, som man brugte på den tid, og jeg har personligt en svaghed for hans koncept, der er meget livlig. Disney brugte nok også serien som et tilbud til aviserne uden for de store byer, der også kunne påskønne andre landlige striber som den meget vellykkede Klaus Kludder/Snøfte Smith/Snuffy Smith vi kender fra Kong Kylie og senere Familie Journalen. Måske skulle Bror Kanin også konkurrere med Pogo serien, selv om Walt Kelly’s vinkler opererer i en helt anden boldgade.
Serien er også et eksempel på de forskellige udgaver den samme side kunne antage. Med en ombrydning kunne den blive til en fire strips side, og ved udeladelse af den første stribe kunne serien blive kortere som en to-stip serie. Det skulle manuskriptforfatteren også tænke på.
Jeg præsenterer nogle striber fra den bedste periode af Bror Kanin serien som den blev trykt på dansk i Aftenbladet Søndag i 1959. Det var nogle sider Søren Olsen havde som dubletter og som jeg fik lov at overtage. Jeg kunne godt selv huske den udgivelse fra min barndom, men det var kun en serie som jeg sporadisk kom til at se, fordi ingen i min nærmeste omgangskreds holdt det blad...