SORIA MORIA SLOT

BJØRN OUSLAND

Bjørn Ousland (født 14. maj 1959 i Oslo) er en norsk tegneserieskaber og illustrator.

Bjørn Ousland påbegyndte i 1979 en uddannelse på reklameskolen Westerdahl i Oslo. Efter et år besluttede han at uddanne sig til tegneserietegner på Joe Kubert School of Comics and Graphic Art i New Jersey fra 1981 til 1983 og fik afsat tegneserier til Heavy Metal samt til forlagene DC og Pacific Comics.

Da han kom tilbage, tegnede han til manuskript af Eirik Ildahl 1984-85 Moe Bodyguard til forlaget Semic. I 1985-86 tegnede han Snackman til forlaget Gevion.

I 1985 begyndte han igen til manuskript af Eirik Ildahl arbejdet på et tegneserieværk om 'dødens og forvirringens tidsalder', Solruns Saga 1-2. Serien henter sit motiv fra norsk middelalder.

At Ousland mestrer andre stilarter, demonstrerede han i parodien Pommfri Bogart i den nordiske tegneserieantologi Mastodont, som jeg redigerede for Ekstra-Bladets forlag.

Bjørn Ousland har siden været meget produktiv og skrevet og tegnet en række tegneserier både humoristiske striber og hele albums, dels baseret på historisk materiale og på norske folkeeventyr. I flere år var han blandt de mest fremtrædende figurer i humorbladet Pyton med serier som Hellitern og Halvlitern, Lucky Duck og Børt-Børre. I 1995 kom den populære serie Siggen og Piggen. Han har også bidraget med 87 avis strimler af Småkryp til avisen Dagbladet i 1998. I de senere år har han illustreret en række bøger for børn, herunder fire billedbøger med tekst af Knut Nærum og flere skolebøger. Bjørn Ousland har også skrevet tegneseriemanuskripter til andre kunstnere.

Ouslands stil er inspireret af amerikanske humoristiske tegneserier med voldelige overdrivelser og forenklinger, enkle streger, klare konturer og rene farver i funny animal tradition. Teknikken er pen, ofte kombineret med farveblyant og akvarel. Hans tegneserier er udgivet i USA, Danmark, Sverige og Finland. Han har haft flere separate udstillinger, blevet indkøbt til Nationalbiblioteket og har modtaget flere priser for sine tegneserier.

Bjørn Ousland er opvokset og bor på Nesodden. Han er søn af kunstneren Ingrid Ousland og bror til polarforskeren Børge Ousland.