ARKIBALD

BOB MONTANA

Soldaterhistorier og skolehistorier findes på flere platforme, og de har en indbygget appeal om autoriteter man kan pille ned. I seriebranchen har Basserne sat sig tungt på soldaterhumoren og det største og mest prominente eksempel på en tegneserie i High School miljø er stadig Archie/Arkibald.

Søndagsudgaven gik først i Kong Kylie og senere Skipper Skræk. Dette ugeblad havde allerede skolehistorierne repræsenteret i form af den ugentlige føljeton med Pillerik og Stærkodder. Se artiklen 'En Tykke-Niels skolehistorie' andetsteds her på siden.

Det er samme tilgang og persongalleri begge steder. Her hedder helten Arkibald og hans sidekick Nupper. Sjakalen hedder Frk. Knast og er tysklærerinde. Pigerne hedder Veronika og Betty. Miljøet er skolen og ferierne med ture til stranden. I søndagssiderne er de humoristiske virkemidler meget bastante. Folk kommer galt af sted og forældrene bliver ofte hårdt ramt. Uheldene er som regel ganske tilfældige og naturligvis kommer ingen alvorligt til skade.

I USA blev serien meget populær, og der kom et hav af bladtitler. Senere invaderede genren TV, og så overgik interessen dertil. Figurdesign er blevet opdateret til flad ukendelighed, men i siderne her på sitet er vi stadig i halvtredserne, hvor drenge går rundt med store bogstaver på pulloverne.

Ligesom hos Tykke-Niels bevæger vi os i det højere borgerskab, og for os børn var det eksotisk med fjernsyn og hi-fi og store villaer. Hos os havde gymnasieeleverne heller ikke lov at køre rundt i biler og hente piger til skolebal. Det var tiden med propelkasket og slangebøsse i baglommen, hula hop og pelshuer, tegneserier og lejrskoler.

Archies skaber hed Bob Montana og var født i Stockton, Californien som søn af tidligere Ziegfeld Follies pige Roberta Pandolfini Montana og Ray Montana, en førende banjo spiller på Keith vaudeville scenen. Montana vidste, at han ønskede at være en bladtegner fra en alder af syv år. I en alder af ni havde han turneret til vaudeville steder i 48 stater. Han modtog sin barndoms skolegang i teatrenes omklædningsrum, hvor han også lærte om komedier og at skrive humoristisk.
 
Bob tilbragte sine sommerferier i Meredith, New Hampshire, hvor hans far dyrkede grøntsager og drev en restaurant. Han øvede sig i at tegne humoristisk ved at tegne karikaturer af restaurantens kunder. Da Montana var 13, døde hans far af et hjerteanfald, og hans mor giftede sig igen.

Bob Montanas stedfar havde bestyret en butik med teaterkostumer i Bradford, Massachusetts. I 1936, da Montana var 16 år gammel flyttede familien til Haverhill, Massachusetts. I de næste to år førte han dagbøger over lokale begivenheder og nyheder og han illustrerede dagbøgerne med sine tegninger.

De studerende og lærerstaben på Haverhill High inspirerede senere Bob til de ledende figurer i Archie serien.

Montana tilbragte tid i Boston, hvor hans mor og stedfar drev en restaurant. I weekenden arbejdede han i Boston med tegning og maleri til Røde Kors samt krigsplakater. I sit sidste år i high school i Montana flyttede han til Manchester, New Hampshire. Han deltog Haverhill High School indtil 1939 og dimitterede fra Manchester High School Central i 1940.

Da Bob flyttede til New York, deltog han i Art Students League og gik på Phoenix Art Institute. Mens han freelancede på True and Fox Comics skabte Montana en adventure serie med fire teenagedrenge og forsøgte at sælge den men uden held. Så begyndte han at arbejde for MLJ Comics, hvor han senere blev bedt om at udarbejde en high school tegneserie.

I en alder af 21 skabte han Archie, hvor han trak på sine egne high school erfaringer. Harry Shorten, redaktør på MLJ, lærte ham hvordan man skriver en god komisk dialog. Succesen i MLJs Pep Comics (december, 1941) førte til at MLJ tilbød Montana at tegne det første nummer af Archie (november, 1942).

Mens han boede i lejligheden på 24th Street i NYC med sin mor og søsteren Ruth blev Montana snart fuldt optaget af Archie tegneserien og lavede både den daglige stribe og søndagssiden, som i løbet af de næste 35 år kørte i mere end 750 aviser.