DERIB

Derib (født Claude de Ribaupierre den 8. august 1944 i La Tour-de-Peilz, Schweiz) er en schweizisk fransktalende tegneserieskaber, en af de mest berømte i Europa, som startede sin professionelle karriere i Peyos atelier.

Derib er nok bedst kendt for sine western tegneserier såsom børnetegneserien Yakari og de mere modne værker som Buddy Longway og Celui-qui-est-né-deux-fois (Han-som-blev-født-to gange). Han trækker på både en realistisk stil, og en mere blød karikeret tegneseriestil (svarende til andre fransk-belgiske tegnere, såsom Peyo, Albert Uderzo inspireret af Marcinelle stilen), med en forkærlighed for at tegne majestætiske landskaber i det vestlige USA. Mange af hans hovedværker har Siouxindianere i hovedrollerne, og han har udtalt i interviews, at han har stor beundring for stammen.

Siden en alder af elleve har Derib tegnet den menneskelige krop og dens skeletstruktur. Derfor blev han snart fortrolig med den menneskelige anatomi. Efter et job som rideinstruktør tog Derib til Bruxelles for at starte en karriere med tegneserier. Han fik et job på Studio Peyo, hvor han arbejdede på flere historier med Les Schtroumpfs (Smølferne), som blev offentliggjort i ’Spirou’. Han producerede også nogle Belles Histoires de l'Oncle Paul samt hans første realistiske serie om ridderen Arnoud de Casteloup i1966.

I 1967 gik han sammen med Maurice Rosy og begyndte serien om den talende hund Attila i ’Spirou’. Samme år skabte han den spøgefulde ugle Pythagore (Pythagoras) med Job (André Jobin) i ’Le Crapaud à Lunettes’. Til samme magasin skabte Derib og Job også den lille indianerdreng Yakari, Deribs første hitserie.

Fra 1978 dukkede Yakari op i Tintin. Derib havde sluttet sig til dette blad i 1970 da han begyndte at lave westernserier skrevet af Greg, såsom Go West. Derib skabte senere selv i 1972 den berømte Buddy Longway serie, som fortsatte indtil 1987 og derefter genoptaget i 2002. Buddy Longway var noget særligt da den dukkede op. Derib lod sin helt blive ældre, og han havde følelser, tvivl og fejl, hvilket var usædvanligt på det tidspunkt i europæiske tegneserier.

Ud over Tintin arbejdede Derib for Achille Talon magasinet, hvor han tegnede Les Ahlalàààs med tekst af Greg. I 1981 kom Celui-qui-est-né-deux-fois (Han som blev født to gange), en western, der kan betragtes som Derib mesterværk.

I 1980'erne begyndte Derib at lave mere omfattende og socialt motiverede tegneserier. I 1981 skabte han Jo, den første tegneserie om aids. I Pour toi, Sandra fra 1995 behandler Derib problemet prostitution og No Limits handler om vold. Han lavede La Grande Saga Indienne, en lang saga om de indfødte amerikanere. Desuden begyndte han Red Road, en nutidig western og en efterfølger til Celui-qui-est-né-deux-fois. Derib har også samarbejdet på flere antologi albums med andre tegnere. Han har lavet nye Buddy Longway albums siden 2002.

I denne sammenhæng lader jeg Derib blive repræsenteret med et selvstående album blandt hans mindre kendte, Manden som troede på Californien efter tekst af Godard. Der er mindre grund til at præsentere serierne Yakari eller Buddy Longway, som sikkert endnu ikke er gået helt i glemmebogen.

Når I læser serien, så læg mærke til tekstningen. Især kapiteloverskrifterne. De er nemlig også skrevet i hånden. Teksteren hed Walther Lehmann. Jeg har en postering om ham under Video. Han lavede en masse tegnefilm men havde et bijob som håndtekster for Carlsen. Han skrev også albumlogoer til omslag, som for eksempel Smølferne og Sibylline.