ESSEGESSE

EsseGesse var et italiensk hold af tegnere, mest berømte for deres western tegneserier, som var meget populære i 1950'erne. Tegneserierne blev oversat til fransk, serbokroatisk, tyrkisk, græsk, svensk, dansk og norsk.

Deres navn er taget fra den italienske udtale af de første bogstaver i deres tre efternavne, Pietro Sartoris af græsk afstamning (Torino, Italien 15 august 1926-1927 juli 1989), Dario Guzzon (Torino, Italien 4 januar 1926-3 maj 2000), og Giovanni Sinchetto (Torino, Italien 5 april 1922-1919 januar 1991). Nogle af deres mere berømte serier er Kaptajn Miki, Il Grande Blek, Comandante Mark, Kinowa og Alan Mistero. I Tyrkiet blev der produceret tre film med karakteren Kinowa i begyndelsen af 1970'erne.

Dario Guzzon og Pietro Sartoris gik i samme slags skoler og fik deres eksamensbevis som folkeskolelærere. Guzzon deltog i Art School og derefter Kunstakademiet. Sartoris startede sin udgivelsesaktivitet, som til sidst bragte ham til Taurina forlaget.

Her mødte han Guzzon. Guzzon selv havde allerede fået offentliggjort nogle af sine tegninger i bladet Piccina. Da Taurina gik konkurs, var de to mænd allerede blevet nære venner og de gik over til et andet forlag, Edizioni Alpe, der ejes af Giuseppe Caregaro, hvor Guzzon designede nogle episoder af serien 'Cucciolo', mens Sartoris redigeret Tarman efter manuskript af Amedeo Martini.

Senere, på Torelli, mødte de den person, der ville blive deres partner på fremtidige tegneserie eventyr: Giovanni Sinchetto. Sinchetto debuterede med serien med titlen 'Fulmine Mascherato' og fortsatte derefter med 'Carnera' udgivet af Torelli. Dette første samarbejde mellem de tre unge forfattere fra Turin gav liv til 'Kinowa' i 1950, en tegneserie bygget på tekster af Andrea Lavezzolo og offentliggjort af forlaget Dardo ejet af Gino Casarotti.

På dette tidspunkt var de tre tegnere begyndt at underskrive sig med akronymet EsseGesse, og den 1. juli 1951kom den berømte Capitan Miki (Kaptajn Micky). Hovedpersonen i historien er en sekstenårig dreng alene i verden, som bliver ven med en sjov drukkenbolt kaldet Dubble Rhum og slutter sig til Nevada Rangers. Efter at have foretaget en række succesfulde missioner, hvor han viser al sin tapperhed og fasthed, bliver unge Miki forfremmet til kaptajn på trods af sin unge alder. Kaptajn Micky har også sin egen unge forlovede, Susy, datter af fortets kommandant, og i tillæg til Double Rhum - baseret på den klassiske sidekick i westerns (fortolket af Walter Brennan i mange filmversioner). På dansk blev han omdøbt til Fuzzy. Han bliver også venner med en anden morsom figur, doktor Salasso, der grafisk minder om skuespilleren Thomas Mitchell. Disse to karakterer gav tegneserie et anstrøg af comic relief, som modvægt til Mickys nærmest overdrevne modenhed og samvittighedsfuldhed.

I 1953 havde EsseGesse de første kontakter til Tea Bonelli, den daværende kloge ejer af forlaget, og som producerede materiale for 'Cavaliere Nero' dramatiseret fra tekster af Giovanni Luigi Bonelli. Det var et album, der berettede eventyr med Frisco Smith, en politimand for et jernbaneselskab. Klædt i mexicansk stil er helten i denne serie en dygtig revolvermand bistået af en ung indianer kaldet Piccolo Corvo.

'Il Grande Blek' blev offentliggjort den 3. oktober 1954 af Casarotti: Historien foregår under den amerikanske revolution og Blek er leder af en gruppe af jægere, der kæmper mod de grusomme rødfrakker, symbolet på kolonialistisk undertrykkelse. Bleks trofaste venner i eventyrene er hans stedsøn Roddy og den geniale professor Occultis. Det blev offentliggjort over 650 afsnit frem til 1967, hvor en tvist mellem forfatterne og udgiveren stopper serien. Det blev Lug som ville offentliggøre eventyr af Blek i Frankrig. Først i sort og hvid i Kiwi, så i sit eget magasin, genudgivet i farver. Talrige omslag blev udført af Jean Frisano. Da de oprindelige historier slap op, blev nye skabt af Carlo Cedroni eller Nicola del Principe, men også i Frankrig af Jean-Yves Mitton, André Amouriq eller Ciro Tota.

Miki og Blek var begge opnået enorm succes og blev skabt op til 1965, og ville senere blive fortsat i udlandet med franske illustratorer. (På dansk blev denne serie omdøbt til Davy Crockett og kørte i Prærie-serier).

I 1965 kom 'Alan Mistero', hvis hovedperson var en robust fyrig rødhåret helt i stand til de mest forbløffende forklædninger og også en meget dygtig revolvermand, flankeret i sine eventyr af to komiske sidekicks, den sofistikerede Conte og den grådige Polpetta. Denne serie udkom oprindeligt i en samling af ugentlige albums udgivet af dens egne skabere, men blev ikke nogen succes, og serien blev kort efter overført af de tre Torino forfattere til forlaget Araldo, der ejes af Sergio Bonelli, der offentliggjorde den i tillægget af Collana Araldo.

I september 1966 blev 'Comandante Mark' endelig lanceret. Da førsteudgaven i januar 1990 var færdig, blev genoptrykningen af hele serien Tutto Mark offentliggjort den næste måned, og med start fra sommeren samme år blev Specials også offentliggjort. Den nåede sin trettende årlige udgivelse i sommeren 2000.

På baggrund af frihedskrigen udkæmpet i anden halvdel af det attende århundrede af det amerikanske folk til forsvar af deres uafhængighed af engelsk overherredømme, bliver 'Comandante Mark' præsenteret for læserne som en smuk, modig, pålidelig og uovervindelig ung mand, som ikke desto mindre undgår at formidle den ophøjethed, der ofte forbindes med hovedpersonens følelse af overlegenhed over den omgivende verden. Mark har den helt rigtige grad af beskedenhed som helt, og han udstråler en varm følelse af tillid; han har samlet fremragende erfaringer (regulære slag og kompromisløs krig mod soldater fra Hans Majestæt den engelske konge), og han bruger sin enorme viden ved enhver lejlighed og det lykkes altid for ham. Han slutter sig til Ontario Wolves, en gruppe af ukuelige guerillasoldater bestående af mænd og kvinder fra mange forskellige steder, i alle aldre og fra alle sociale klasser, mennesker med forskellige historier og tidligere liv.

Efter Sartoris og Sinchettos død i henholdsvis 1989 og 1991 var Guzzon den eneste tilbage til at designe og føre tilsyn med historierne om Mark og hans Ontario Wolves i Special Albums. Stafetten blev overgivet til illustratoren Lina Buffolente fra anden generation af italienske tegneserieskabere, primært kendt for sine bidrag til 'Piccolo Ranger' sagaen. Manuskripterne blev nu udviklet over de følgende år af Bonellis nye generation af forfattere, som f.eks Moreno Burattini og Luigi Mignacco og Michele Masiero. Guzzons bortgang i maj 2000 markerede den endelige afslutning på EsseGesse.

Da jeg skulle sammensætte dette tema spurgte nogen, om jeg havde Kaptajn Micky fra Wild West bladet med, og det havde jeg ikke. Men sandt var det at den burde være med som den historiske serie den er, i og med at den i sit strip-format var første udgivelse fra Interpresse i 1954 og tolv år frem. Jeg fik dog hjælp ved at Fyns Antikvariat lånte mig en episode fra 1960.

En interessant detalje kan ses af intromotivet. Omslagene er ikke skåret præcist, så heraf kan man se, at i alt fald disse tre hæfter er blevet trykt sammen og så skåret fra hinanden bagefter.

Kaptajn Micky Vol. I p. 1-56 Kaptajn Micky Vol. II p. 57-112