WARREN TUFTS

Warren Tufts blev født i 1925. Før han begyndte sin karriere med tegneserier arbejdede han på en radiostation. Under Anden Verdenskrig tegnede han sine første illustrationer i en publikation for ’Naval Air Station’. I 1949 skabte Warren Tufts den heroisk melodramatiske tegneserie Casey Ruggles på baggrund af det gamle Vesten. Den blev distribueret af ’United Feature’ fra den 22. maj 1949 men kun som søndagsserie. Den var utrolig flot koloreret, så da serien blev populær blev en daglig stribe tilføjet. Da Tufts var perfektionist, der ofte arbejdede 80-timer om ugen, havde han ofte problemer med deadlines, selv om han fik hjælp fra mange assistenter som Nick Cardy, Ruben Moreira, Edmond Good, Al Plastino og Alex Toth.

Casey Ruggles var en eventyrer fra guldgraver æraen i Californien. Han var en tidligere sergent i hæren og han mødte historiske personer som Kit Carson, William G Fargo, Millard Fillmore, Jean Lafitte og Henry Wells. Tegnestilen er meget nuanceret og detaljeret og både historie og design fremhæver det melodramatiske og imposante i fortællingerne.

Som Casey Ruggles’ popularitet voksede, modtog Tufts et tilbud fra et stor TV selskab om at producere et Casey Ruggles TV-show. Men ’United Feature’ afslog underligt nok tilbuddet med den begrundelse, at et TV-show ville gøre serien mindre populær. I vrede forlod Tufts ’United Feature’ i 1954 og Casey Ruggles sluttede kort efter, da den afløsende tegner og forfatter, Al Carreño, tilsyneladende ikke kunne fastholde læsernes interesse. Vi må huske på, at syndikerede serier dengang ikke var skabernes ejendom, så de kunne opleve at miste kontrollen over den serie de havde skabt.

Tufts’ kontrakt med syndikatet krævede, at de fik forkøbsret på hans næste strimmel, så han skabte Lone Spaceman, en science fiction Lone Ranger parodi han var sikker på ’United Feature’ ville afslå. Efter syndikatet gjorde det, genovervejede Tufts seriens værdi og syndikerede den selv i et års tid.

Fra 1955 skabte, skrev, tegnede og syndikerede han en af de sidste helsidestegneserier, den gamle kavaleriserie, Lance, som tegneseriekritiker Bill Blackbeard kaldte ’den bedste adventure strip tegneserie fremkommet siden 1930'erne’.

Men opgaven med ikke blot at skrive og tegne, men også rejse rundt i landet fra by til by for at sælge strimlen viste sig skræmmende, og i 1960 forlod Tufts tegneseriebranchen. Han tegnede nogle tegneserier for Gold Key Comics, herunder Korak, Søn af Tarzan, The Pink Panther, The Amazing Chan and the Chan Clan og Wagon Train, men det hurtige produktionstempo og den lave løn i tegneseriehæfte industrien dengang holdt ham fra at udføre sit bedste arbejde.

Han tegnede også en voksentegneserie, Jack and the Beanstalk, og han skrev og illustrerede en føljetonserie for ’Sports Flying Magazine’.

Tufts døde i 1982 i et styrt med en flyvemaskine han selv havde designet. På det tidspunkt boede han i Eldorado County i Californien.

Mens jeg boede i Sverige efter at Janne Lundstöm havde fungeret som mellemmand til et atelierjob til mig som freelancer på Semic fik Janne til opgave at lave et nyt blad med Western serier. Forlaget havde oplevet et øget salg af magasinet ’X9’ efter at Janne havde udvidet det til 100 sider og kun med indhold af kvalitetsserier.

Nu gjorde han det samme i 1976 med et 100 siders western magasin, som logisk nok kom til at hedde Western. Han ville gerne bringe hele serien med Casey Ruggles, men der var nogle billeder af dårlig reprokvalitet i starten, så jeg fik til opgave at tusche nogle paneler på ny. De kan ses på side 4-5. Jeg gjorde mig ekstra umage med damen der får en endefuld. Den slags var ikke hverdagskost i bredt distribuerede tegneserier – heller ikke dengang omkring 1950...