PAUL CUVELIER

Jeg kan huske at jeg fik en ekstra sympatisk oplevelse ved mødet med Paul Cuveliers serier under læsningen af Fart og Tempo. Det var i første omgang Kim og Sabu, som forekom mig meget realistisk i tegningerne. Der var noget næsten feminint og følsomt over hans stil, så man kunne tro den var tegnet af en kvinde. Den oplevelse havde jeg ikke ved læsningen af andre serier. Det var uden for enhver tvivl at Dan Cooper, Mark Breton og Allan Falk var tegnet af mænd, men Paul Cuveliers serier havde en anden udstråling.

Selv om Paul Cuvelier kun har leveret få bidrag til tegneseriemediet og hovedsagelig har koncentreret sig om malerkunst og skulptur, regnes han som en af pionererne og en af de største mestre inden for den belgiske tegneseriekunst.

Cuvelier blev født 23. november 1923. I 1946 startede han sammen med Hergé, Jacques Laudy og Edgar-Pierre Jacobs det belgiske tegneseriemagasin Tintin, i hvis første nummer eventyrserien Corentin (Kim og Sabu, Corentin Felt) startede som føljeton. Den første episode, skrevet af Jacques van Melekebeke, var inspireret af Paul Févals Corentin Quimper, Daniel Defoes Robinson Crusoe og Rudyard Kiplings Kim.

Efter tre historier om Corentin Feldoe og hans unge ven og ledsagers eventyrlige oplevelser i 1700tallets Indien trak Cuvelier sig imidlertid tilbage fra tegneseriebranchen i overbevisningen om, at hans evner kom bedre til deres ret inden for malerkunst og skulptur.

I 1958 tog han imidlertid igen fat på Corentin. Den snarrådige dreng fra de første episoder var nu blevet en statelig ung mand, hvis eventyr hørte til de bedste, der blev præsenteret inden for belgisk tegneseriekunst i 60erne.

Desværre blev det kun til fire album, skrevet af henholdsvis Greg, Jacques Acar og Jean van Hamme. I 1960 startede Cuvelier til Gregs manuskript den historiske serie Flamme d’Argent, som stoppede efter tredje episode, og i 1962 tegnede han indianerserien Wapi, af mange regnet for hans bedste bidrag til tegneseriekunsten. I 1963-65 fortsatte han Francois Berthiers spændingsserie om pigen Line til Gregs manuskript.

Efter disse børneserier overraskede Cuvelier ved på avantgarde forlaget Editions Losfeld at udgive den erotisk-mytologiske tegneserieroman Epoxy skrevet af Van Hamme. Paul Cuvelier døde den 6. juli 1978 uden nogensinde at have accepteret sig som den mesterlige tegneserieskaber han var.