UNGARSK RAPSODI

VITTORIO GIARDINO

Vittorio Giardino (født 24 december 1946) er en italiensk tegneseriekunstner, der blev født i Bologna, hvor han blev uddannet inden for elektroteknik i 1969. I en alder af 30 besluttede han at forlade sit arbejde og hellige sig tegneserier.

To år senere blev hans første korte historie, 'Pax Romana', offentliggjort i La Città Futura, et ugentligt blad udgivet af det italienske kommunistiske ungdomsforbund og redigeret af Luigi Bernardi. Han skabte derpå en serie om privatdetektiven 'Sam Pezzo' hvis eventyr blev trykt i Il Mago og Orient-Express.

I 1982 kom Giardino med en ny figur, Max Fridman, en tidligere hemmelig agent involveret i den politiske kamp i 1930'ernes Europa. Hans første eventyr, 'Ungarsk Rapsodi' blev bragt i de første fire udgaver af magasinet Orient Express, og bragte Giardino i rampelysrt på den internationale tegneseriescene. Max Fridmans eventyr er blevet udgivet i 18 lande. Nogle af præmierne serien vandt omfatter Lucca Festivalens Yellow Kid og Bruxelles' St. Michel.

Fra 1984 producerede Giardino en række korte historier til det italienske magasin Comic Art, hvor han introducerede 'Little Ego', en ung og sexet pige, inspireret af Winsor McCay's Little Nemo, der optræder i en-siders drømmende erotiske historier.

I 1991 skabte Giardino en ny karakter, Jonas Fink til magasinet Il Grifo. Jonas er en ung jøde i 1950's Prag, hvis far er anholdt af det kommunistiske politi. Han og hans mor skal klare diskriminationen og undertrykkelsen fra ​​det stalinistiske regime. Bogen med titlen 'En jøde i det kommunistiske Prag', vandt Angoulèmes Alfred pris for bedste udenlandske arbejde i 1995 samt en Harvey pris i San Diago i 1999.

Giardino detaljerede kunst stil minder om den franske ligne claire, mens hans tekst er inspireret af hårdkogte og spionhistorie forfattere som Dashiell Hammett og John le Carré.