ÄLGEN ÄR LÖS

ULF FRÖDIN

Ulf Christer Ivar Frödin, født 2. december 1949 i Karlstad, er en svensk serieskaber og tegneserietegner. Hans Älgen är lös fra 1977 var en af ​​de første svenske voksenserier. Han er aktiv som illustrator og billedkunstner og har gennem årene været mest synlig med kortere serier. Frödin har tegnet for Dagens Nyheter siden 1996.

Ulf Frödin voksede op i Värmland. Hans far var en professionel maler, mens Ulfs næsten 30-årige halvbror Sven Frödin (1921-2003) var en kunstner med konstruktivistisk kunst. Som 18-årig flyttede Ulf Frödin til Stockholm i 1968. Han studerede på grundskolen for kunstnerisk uddannelse i Stockholm 1968-69 og fra 1969 i Konstfack, hvor han indtil 1975 studerede i Maleriafdelingen oprindeligt med henblik på selv at blive billedkunstner. Frödin deltog i serie- og plakatprojekter i studieperioden, herunder om miljø og atomkraft.

Sammen med sin kollega Johan Höjer producerede han fanzinet Näst sista stiden under det fælles navn Comix Nostra, og to år senere optrådte han i fanzinet Stories Brilliant. Det kollektive arbejde kom til at ligne en jam-serie, som kunne give et fragmenteret indtryk med flere forskellige stilarter i samme arbejde. Han lavede også nogle venstreorienterede blade - Vietnambulletinen og Mullvaden.

Inspirationskilder på det tidspunkt var Robert Crumb, Jan Lööf og kunstnerne omkring Puss (et politisk tidsskrift). 'Puss havde også vist at man ikke behøvede at være bange for noget. / ... / Puss gjorde det grimt og ulækkert. Crumb viste at du kunne gøre det tiltrækkende i en serie'.

Efter Konstfackstiden lavede Frödin sit første egentlige seriealbum, Älgen är løs, offentliggjort på udgiveren Röda Rummet. Det havde en elg som hovedfigur, en elg ved navn Putte, som en dag beslutter at flygte fra sit aflukke på Skansen. Han forsøger at leve som en person i det moderne Stockholm, hvilket viser sig at være lettere sagt end gjort. Et hjembesøg hos slægtninge i Norrland går ikke så godt, for Putte, der allerede er blevet ødelagt af sit nye liv.

Nogle mener der er en vis selvbiografisk inspiration i historien om en fyr fra landet med anarkistiske tilbøjeligheder. Albummet kom på andenpladsen i Rabén & Sjögrens seriepræmie konkurrence, hvor Johan Vild fra Janne Lundström og Jaime Vallvé fik førstepræmien. Andenprisen betød dog, at Frödin fik lov til at udgive albummet selv, gennem et samarbejde mellem Comix Nostra og venstrefløjsudgiveren Röda Rummet.

I 1980'erne producerede Frödin mange stripserier til forskellige aviser.

Elgen er løs endte til sidst med at betyde starten en non-profit forening Fria Serier, som endelig blev dannet i 1979. Tre album af Comix Nostra fra Höjer og Frödin og tegneserien Stenstaden af Leif Almqvist udkom nu i et nyt serieprojekt. På det tidspunkt var det kollektive arbejde blevet løsnet, og Comix Nostra var i princippet blevet udfaset og erstattet af navnet på freelancegruppen Nostra. I de kommende år ville Free Series udgive albumserien Mammut (1980-1983), ud over en række specielle albums. Ulf Frödin bidrog til de fire af de seks numre af albumbladet Mammut, som blev trykt i albumformat og havde et ISBN-nummer for at kunne modtage publikationsstøtte fra Kulturrådet.

Fra 1980'erne har Ulf Frödin været mest aktiv som illustrator bl.a. for undervisningsmaterialer, men også som fortaler for kortere serier og satiriske tegninger. Han har gennem årene også optrådt i tegneseriemagasinet Galago.

I 1985 lavede Frödin gæsteserien Krig og Fred for Dagens Nyheter og udkom omkring 1992/1993 med Göran och Draken i bilaget DN På Stan. Siden 1996 har han kommenteret dagspolitikken i billedform, og han lavede den lidt animerede 'seed runner' som debut i 1994 og 1995 på DNs nyligt lancerede internetudgave. Hans første tegninger til DN havde han dog allerede gjort i 70'erne, da kulturhistorien Nisse Larsson startede et forum for rabulistiske tegnere under 'Motbilden' -vignetten.

I 1982-1990 var han ansat som tegneserietegner på Aftonbladet, hvor han bidrog sine sjove fyre mellem de mere traditionelle tegneopgaver.

Ulf Frödin har også arbejdet med lyd og animation. For 20:00 programmet (SVT), lavede han kommentarer i 1984-1985 om elementerne, med computeriseret hjælp. Resultatet var 30 sekunders farvefilm, hvor tegneseriefigurer optrådte til Frödins egen stemme.