TARZAN

RUSS MANNING

Russ Manning (5. januar 1929 – 1. december 1981) blev født i Van Nuys i Californien og studerede ved Los Angeles County Art Institute. Under sin militærtjeneste i Koreakrigen tegnede han vittighedstegninger til basens avis.

I 1953 kom han til at arbejde for Western Publishing hvor han lærte Jesse Marsh at kende. Han illustrerede mange forskellige titler i det brede udbud af hæfter som Dell Comics og det senere Gold Key udgav. Hans første arbejde af betydning var på 'Brothers of the Spear', en udfyldningsserie skabt af Gaylord du Bois i tegneseriehæftet Tarzan. Han tegnede også nogle få Tarzan episoder. Han skabte serien 'Magnus Robot Fighter' i 1963 og tegnede de første 21 hæfter til 1968. Andre serier han tegnede for Dell var 'Wyatt Earp', 'Rawhide', '77 Sunset Strip', 'Rex Allen', 'Dale Evans', 'Ricky Nelson', 'Gene Autry', 'Sea Hunt' og 'Danny Thomas Show'. Han adapterede også filmene 'Rob Roy' og 'Ben Hur'. Mannings første avisserie var 'Laura Good' i 1960.

Da Marsh i 1965 stoppede med at tegne Tarzan for Gold Key skiftede stilen fra det grove til det glatte. Manning kom indtil 1969 til at tegne serien efter manuskript af Gaylord du Bois bygget på ti af de elleve bøger af Edgar Rice Burroughs. Det sjette eventyr blev tegnet af Alberto Giolitti. Desuden tegnede Manning de første elleve hæfter i serien Korak, også efter manuskript af Du Bois.

Russ Mannings rene klare streg blev populær, og Burroughs påskønnede den også. Han sørgede for at Manning fra 1967 til 1973 kom til at tegne avisudgaven af Tarzan og fra 1969 også søndagssiden, som han fortsatte med til 1979. Han skabte også fire nye graphic novels til udgivelse i Europa. I denne periode benytte han assistenter som William Stout, Rick Hoberg, Mike Royer og Dave Stevens.

Magnus, Mannings og Gold Keys bedst kendte helteserie, foregik i år 4000, som Manning forestillede sig som rene luftige bylandskaber beboet af skinnende robotter, flotte mænd og skønne kvinder. I en periode hvor mange science fiction illustrationer stadig viste interstellare rumskibe med finner som på raketter fra Anden Verdenskrig viste Manning mere eksotiske fartøjer.

Hans sidste betydningsfulde arbejde var at skrive og tegne Star Wars avisserien 1979-80 som blev skrevet af Steve Gerber og Archie Goodwin. Derefter blev serien overtaget af Alfred Alcala og Al Williamson. Russ Manning døde af kræft i en alder af 52. Han blev optaget i Comic Book Hall of Fame i 2006.

De europiske udgaver af helteserierne fra Dell i slutningen af 1960erne blev med undtagelse af 'Tarzan' og 'Korak' ikke videre populære. De fleste var i sort-hvid og 'Magnus' udkom kun med syv numre og Dan Spiegles 'Rumfamilien Robinsen' med otte numre. Lidt længere levetid havde 'Turok' og 'Dr. Solar' med 13 henholdsvis 12 numre i Danmark.