SKYGGEN

MIKE KALUTA

Michael William Kaluta, undertiden krediteret som Mike Kaluta eller Michael Wm. Kaluta (født August 25, 1947) er en amerikansk tegneserietegner og forfatter bedst kendt for sin anmelderroste 1970'erne adaption af pulp magasin helten The Shadow med forfatter Dennis O'Neil. Kaluta blev født i Guatemala og studerede på Richmond Professional Institute (nu Virginia Commonwealth University).

Kaluta tidlige arbejde omfattede en tre-siders adventure historie, The Battle of Shiraz, i Charlton Comics Flash Gordon # 18 fra januar1970 og en adaption af Edgar Rice Burroughs Venus romaner for DC Comics. Kalutas påvirkninger og stil er hentet fra pulp illustrationer af 1930'erne og plakatkunstneren Alphonse Mucha fra begyndelsen af 1900tallet.

Kaluta arbejdede kun sjældent med superhelte-genren selv om en af ​​hans tidlige bidrag til DC var en World of Krypton backup historie i Superman # 240 fra juli 1971. Hans første omslag til en tegneserie var House of Mystery # 200 fra marts 1972. I 1970'erne bidrog han sammen med Bernie Wrightson og Jeffrey Jones med illustrationer til Ted Whites 'Fantastic and Amazing'.

Kaluta var med til at skabe Eva i Secrets of Sinister House # 6 fra august-september1972, en horror tegneserie værtsfigur forvandlet til en biperson i The Sandman. Han og forfatter Dennis O'Neil producerede en tegneserie adaption af The Shadow for DC 1973-1974. Tegneserier historiker Les Daniels bemærkede, at 'Kalutas stil [om The Shadow] er en hyldest til Graves Gladney, mester i pulp magasin omslag i 1930'erne'. Kaluta forlod serien efter tegning fem af de første seks numre. Det er disse numre der ligger til grund for den danske samleudgave.

Kaluta var en af en gruppe på fire tegneserie kunstnere. De andre var Jeffrey Jones, Barry Windsor-Smith, og Bernie Wrightson. De dannede kunstnerkollektivet The Studio på en overetage i Manhattans Chelsea-kvarter 1975-1979. Bortset fra mange tegneserier og omslag har Kaluta lavet en lang række forskellige bogillustrationer.

Kaluta tegnede omslaget til Madame Xanadu one-shot i 1981, som var DCs anden tegneserieudgivelse til direkte salg. Han og forfatter Elaine Lee udformede Marvel Graphic Novel # 13 Starstruck: The Luckless, the Abandoned and Forsaked, som førte til en løbende serie, der kørte i seks numre. Kaluta og O'Neil blev genforenet på Skyggen: 1941 - Hitlers Astrologer som grafisk roman der blev offentliggjort i 1988. I 2006 var Kaluta en af kunstnerne på den grafiske roman 1001 Nights af Snowfall skrevet af Bill Willingham.

I 1984 tegnede han illustrationerne for og instruerede videoen af ​​Don't Answer Me fra The Alan Parsons Project, som blev en af ​​de mest efterspurgte videoer det år på MTV musikkanalen.

Blandt musik fans er Kaluta kendt som omslags kunstner på Glenn Danzig er instrumentale album Black Aria og for illustrationerne i Danzig fjerde album, hvor sidstnævnte udkom i 1994 og 1995 som en pendant solgt ved Danzig koncerter, og på Danzig T- skjorter og trøjer produceret i samme periode. Kaluta skabte CD covers og hæfteillustrationer til Nativity in Black I og II, et hyldestalbum til musik af Black Sabbath. Kaluta tegnede albumcoveret for Bobby Pickett albummet The Original Monster Mash, da den blev genudgivet i 1973.

Kaluta har arbejdet for rollespilsfirmaer såsom White Wolf Publishing. Han har lavet illustrationer til collectible card games companies, herunder en tegneserie for Wizards of the Coast's Magic: The Gathering og lavet kortillustrationer til Last Unicorn Games Heresy: Kingdom Come.

I begyndelsen af ​​1990'erne var han aktiv i Compuserves Macintosh Gaming Forum, i flysimulator entusiast gruppen, der kaldte sig VFA-13 Shadow Riders. Han bidrog med en række designs til flynæser og flyverdragt patches.