PEST BLANDT MENNESKER

Dette er den tredje udgivelse i Munksgaards ’Læse Let’ serie udformet som tegneserier. Derfor er der de underlige citationstegn i boblerne, der skal signalere direkte tale – selv om tegneserielæsere ikke er i tvivl. Men det fortæller noget om den uvante håndtering af tegneserier hos et bogforlag som kun var bekendt med skreven litteratur og undervisningsmaterialer.

I vore dage er det okay at inkludere bidder fra andre medieudtryk når man skaber nyt. Det hedder ’collage’ inden for billedkunst og ’sampling’ når det gælder musik.

Heldigvis var der ingen som gjorde mig bekendt med at de havde spottet min sampling, for det var vist ikke god tone i gamle dage. Men nu har jeg jo lagt mine inspirationskilder ud på siden her, så mest af alt er det måske en smule kuriøst. Jeg eksperimenterede en hel del i 1970’erne, hvilket ’Pest blandt Mennesker’ er et udpræget eksempel på.

Der er således lån fra en Corben-serie jeg præsenterer i denne opdatering, også om ’Den sorte Død’, pesten, og der er en del henvisninger til ’Kevin den Tapre’ foruden de mere oplagte henvisninger til Bruegel. Ja, der er vist også referencer til Rembrandt og Carl Th. Dreyer.

Jeg havde også mulighed for at genbruge noget intrigemateriale fra den upublicerede Halgrim (se under English Stuff, Strange Stories from the 70’es) og så forsøgte jeg i denne serie med pensel tuschning, hvilket vist er mit eneste forsøg med det redskab.

Jeg har også billeder, som kun er tegnet med blyant, og så er der igen anvendelsen af den halvtoneteknik, jeg brugte i de to tidligere udgivelser i denne serie.