ADAMSON

OSCAR JACOBSSON

Oscar Jacobsson (7. november 1889 - 25. december 1945)
var en svensk tegneserieskaber, kendt internationalt for sin pantomime-tegneserie Adamson (1919-1945).

Jacobsson blev født i 1889 i Göteborg og startede sin karriere i 1918, da hans første avisillustrationer blev offentliggjort i Naggen. To år senere blev han bedt om at lave en tegneserie til Söndags-Nisse. Dette resulterede i 'Adamson', om en eventyrlysten lille cigarrygende mand. Den blev snart enormt populært, ikke kun i Sverige, men også i resten af ​​Europa, USA, Kina og Japan.

Derudover lavede Jacobsson illustrationer til magasiner og blade som Exlex, Dagens Nyheter og Lutfisken. Under de sidste faser af sin karriere tilføjede han en anden tegneserie til sin værk Abu Fakir, der blev offentliggjort i bladet Vi. Udover en komisk kunstner var Jacobsson også en anerkendt maler.

Jacobssons 'Adamson' stribe blev videreført af den danske kunstner Viggo Ludvigsen efter skaberens død fra 1945 til 1964. I USA blev parallelle versioner af serien tegnet af Henry Thol (1935-40) og Jeff Hayes (1941-53). I 1946, et år efter hans død, blev en mindeudstilling af Jacobssons arbejde afholdt i hans fødeby Göteborg.

I 1966 grundlagde journalisten Sture Hegerfors Svenska Serieakademin og etablerede en årlig pris for at fejre internationale kunstnere. Det var kun passende, at det blev opkaldt efter Sveriges mest genkendelige tegneseriefigur, og dermed blev Adamson Priset født, og den findes stadig.