CARL FALLBERG

Carl Robert Fallberg blev født i Cleveland, Tennessee den 11. september 1915 som søn af Carl Fallberg (Sr.), og Gunhild Fallberg (født Sjöstedt), der begge underviste i musik på Centenary College Conservatory i Cleveland, Tennessee 1910-1917. Carl var den mellemste barn af tre, med en ældre søster Lisa Lina ’Dixie’ og yngre søster Elinor Faith. Familien flyttede til Chicago men i 1930 døde hans mor og efterlodCarl og hans to søstre moderløse i flere år.

Carl gik på Nicholas Senn High School i Chicago, Illinois. I 1934 sendte Carl et brev med prøver af gag ideer og illustrationer til Walt Disney og søgte ansættelse. Ved det tredje forsøg blev han tilbudt et job og begyndte at arbejde for Walt Disney Studios i 1935 (dengang placeret på 2719 Hyperion Avenue i Hollywood, Californien).

Carl og hans søster Elinor (1923-2014) boede på et pensionat på 3021 Angus Street, blot et par blokke fra Hyperion Studios. Det var der han møder sin kommende kone Becky Dorner, datter af den familie, der ejede pensionatet. Under Anden Verdenskrig arbejdede hans søster Elinor og hans kommende kone Becky på Disney Studios, mens Carl tjente i US Marines i Quantico, Virginia som en del af Marine Corps Film Unit der.

Becky og Carl blev gift i First Unitarian Church i Los Angeles, Californien den 14. juli, 1945 og havde et barn, Carla Larissa Fallberg, født i 1955. Becky fortsatte med at arbejde for Disney Studios for til sidst at blive manager af Ink and Paint afdelingen, mens Carl arbejdede som forfatter og tegner som freelancer for Disney, Hanna-Barbera og flere andre tegnefilmstudier og tegneserieforlag.

Carl havde en livslang passion for de smalsporede jernbanelinjer der forbinder minedrift bjergbyerne i Colorado. Denne kærlighed for smalsporede jernbaner og tidlige minedrift samfund blev udtrykt gennem hans tegninger offentliggjort i Fiddletown & Copperopolis tegneserien trykt i Railroad Magazine. I begyndelsen af 1980'erne samlede Carl alle sine Fiddletown og Copperopolis bidrag til en bog udgivet i 1985.

Fra sine tidlige dage hos Disney delte Carl sin begejstring for Colorados smalsporede jernbaner med Ward Kimball og Grizzly Flats Railroad og brugte temaet til mange tegneserier han skrev, såsom Mickey Mouse historien The Vanishing Railroad.

I løbet af starten af sin karriere hos Disney arbejdede Fallberg som assisterende instruktør og storyman på Disney animerede langfilm Snehvide og de syv små dværge, Fantasia (Troldmandens Lærling), og Bambi.

Carl var bemærkelsesværdig som manuskriptforfatter på fleste Mickey Mouse føljetoner illustreret af Paul Murry, der dukkede op i Walt Disneys Comics and Stories fra begyndelsen af 1950'erne til 1973. Han specialiserede sig også i at skabe farverige figurer på de forskellige eksotiske steder, der ofte afspejlede hans kærlighed til jernbaner. Dette bidrog med en fortællemæssig interesse der kompenserede for den generelt kedelig personlighed Mickey Mouse havde i denne periode. I næsten et årti og frem til 1962 var det Fallberg og Murry der producerede næsten alle disse føljetoner i Walt Disneys Comics and Stories.

Udover at arbejde med Murry freelancede Fallberg også med at skrive og illustrere Disney tegneserier med Lille Stygge Ulv, Jesper Fårekylling, professor Ludwig Von Drake, Joakim von And, Mickey Mouse, Anders And, Georg Gearløs, Fedtmule, Chip og Chap og mange andre. 1963-1989 skrev Carl også scripts til Disney Studio Program, og 1974-1985 skrev han manuskripter til søndagstegneserierne Walt Disney’s Treasury of Classic Tales og Christmas Specials, der var en daglig avisstribe i december. Den sidste tegneseriehistorie Carl skrev til Disney var Goofy the Kid i 1990.

Carls særlige Disney projekter omfattede at skrive salgsfremmende tegneserier Adventure in Disneyland i 1955 for Richfield Oil og Mickey and Goofy explore Energy i 1976 for Exxon, som han senere gendesignede til at fremme Disneyworlds Epcot Universe of Energy tema park attraktionen.

Han lavede en Peter Plys malebog i 1975 for Sears, bidrog til the Wonderful World of Disney 1969-1970 som Gulf Oil giveaway magasin og han skrev teksten til to af Whitmans Big Little Books, Donald Duck and the Luck of the Ducks og Donald Duck and the Fabulous Diamond Fountain.

Fallberg arbejdede også som manuskriptforfatter til serier for ‘Warner’, ‘Hanna-Barbera’, ‘MGM’ og ‘Lantz’. Han har skrevet manuskripter til historier med næsten alle funny animals udgivet hos ‘Dell’.

Til dette western tema har jeg valgt en af de Mickey Mouse historier jeg holder allermest af, nemlig Mickey Mouse og den mystiske farm. I denne tidligere produktion har Paul Murry stadig den oprindelige visuelle veloplagthed.