TONY WEARE

Tony Weare (1. januar, 1912 – 2. december, 1994) var en britisk tegneserier kunstner bedst kendt for at tegne Matt Marriott, en daglig western strip skrevet af Jim Edgar, der løb i ’The Evening News’ 1955-1977.

Tony Weare blev født på Wincanton, Somerset og studerede tegning på Bournemouth School of Art. Han blev soldat i et kavaleriregiment, hvor han udviklede en kærlighed til heste. Foruden Matt Marriott bidrog han også til ’Mickey Mouse Weekly’ 1950-54, hvor han arbejdede på Billy Brave, Pride of Cirkus, Savage Splendour, og Robin Alone og for ’Comet’ Greyfriars Ghost i 1952.
Han illustrerede desuden The Colditz Story for ’Junior Express’ og blev udnævnt til Serious Strip Cartoonist of the Year i 1961. I 1980 illustrerede han Harrison Ainsworths Rookwood for magasinet ’Look and Learn’ og et par sekvenser i Alan Moore og David Lloyds V for Vendetta efter invitation fra Lloyd, der beundrede hans arbejde.

David Lloyd skrev om ham:
’Tony var en af meget få avisserietegnere her og i USA, hvis kreative identitet ikke skylder nogen noget i arv til en stilisering, der påvirkede mange andre avisserietegnere. Han var først og fremmest en illustrator, der blot elskede at tegne striber. Han havde også en fantastisk kontrol over lys og skygge, som fremmede det indtryk, at han tegnede noget han kunne se foran sig, snarere end noget, han havde opbygget i sin fantasi.’

Historien åbner i Kansas i de sene 1880'erne hvor kvægavlere har til hensigt at drive deres kvægbesætninger tværs over jord, der dyrkes af landmænd. Matt Marriott er en ung mand, der bor med sine landmandsforældre med en gård til nabo ledet af Horn brødrene. Da kvæget drives igennem markerne bliver Matts forældre dræbt i forsøget på at forsvare deres gård og Matt griber til våben i vrede for første gang. Ledsaget af sin ven Luke Powder Horn konfronterer han den kvægavler der er ansvarlig for hans forældres død.

Matt Marriott anses for at være en af de fineste western strips der nogensinde er produceret. Den sidste historie i serien blev afsluttet efter Weares død af Gun Law tegneren Harry Bishop.