KLAUS KLUDDER

Fred Lasswell, 25. juli 1916 – 4. marts 2001, var en amerikansk humoristisk tegner, kendt i årtier for sin serie Barney Google and Snuffy Smith, på dansk Klaus Kludder.

Lasswell blev født i Kenneth, Missouri, og begyndte som sportstegner for Tampa Daily Times. Under et golfspil i distriktet traf han Barney Googles skaber Billy DeBeck, som ansatte ham som assistent da Fred var 17 år. De arbejdede tæt sammen de næste 18 år. Focus i serien blev ændret fra by til land, da Googles hillbilly fætter Snuffy Smith blev introduceret i 1934.

Da DeBeck døde af kræft i 1942 overtog Lasswell serien og Google blev gradvist udfaset og opmærksomheden blev koncentreret om Snuffy Smith og hans landlige omgivelser.Lasswell indførte sine egne bipersoner.

Lasswell var teknologisk nyskabende. Han var den første til at sende sine sider som e-mails til King Features Syndicate og til at bruge tekstning med computerfont. Allerede tidligt i 80erne brugte han en Macintosh II og en laserprinter til at lave en font som lignede hans håndtekstning. Han patenterede også en maskine til at høste citroner. Han udviklede desuden en braille-teknik til læsning af tegneserier og han lavede en serie videofilm om tegning.

Lasswell brugte en del hjælpere i tidens løb. John R Rose startede som rentegner i 1998 og overtog serien efter Lasswells bortgang. Bob Donovan var den tegner, som arbejdede længst for Lasswell, men også Fred Rhoads og Tom Moore hjalp til. Margaret Shulock er en af de ukrediterede tekstforfattere.

Klaus Kludder er på dansk trykt i Kong Kylie, hvor den først hed Snøfte-Smith. Dens længstvarende placering er Familie-Journalen. Fordanskningen af det blomstrende hillbillysprog fra Kentucky skyldes den sprogbevidste Holger Philipsen.

Klaus Kludder foretrækker at ligge i sengen og råbe på mad og brændevin. Sidstnævnte er hjemmebrændt, hvilket bringer ham i konflikt med de krampyliske toldere. Men sherif Haps er også ude efter ham, når han stjæler høns. En ting der kan få Klaus op af dynerne er udsigten til kortspil i naboen Lukas (Lukey)s lade. Ud over hustruen Lovise (Loweezy), hvis yndlingsbeskæftigelse er at sladre med nabokonen Ellevira (Elviney) ude ved hegnet, består familien af sønnen Lillepot (Jughaid) og hans spæde lillebror Lillekræn (Tater) og hunden Malabar (Bullet), som jager postbudet når han kan. Skudskader udbedres af doktoren og besøg af pastoren og hans hustru kan få Lovise til at rydde op.

Jeg var lidt ærgerlig over kun sporadisk at kunne læse Klaus Kludder som barn, da jeg sjældent havde adgang til Familie-Journalen eller Kong Kylie, men forleden kom jeg over en betragtelig samling af udklip, og jeg kunne fornøje mig med at indhente noget af det forsømte.