KING KONG

ALBERTO GIOLITTI

Alberto Giolitti (14. november 1923 - 15. april 1993, Italien) blev født i Rom, hvor hans familie ejede det berømte is- og kaffehus Caffè-Gelateria Giolitti siden år 1900. Giolitti arbejdede lidt i caféen, men valgte i sidste ende en kunstnerisk karriere.

I slutningen af ​​1930'erne begyndte han at arbejde for forlaget Anonima Veritas Editrice og dets blad Il Vittorioso. Han lavede tegneserien I Senza Paura til dette blad sammen med manusforfatter Colombina, men blev afbrudt i august 1943 på grund af krigen. Giolitti studerede på Kunstakademiets Arkitekturlinje, før han blev udtaget til militærtjeneste. Han vendte tilbage til A.V.E. efter krigen og tegnede tegneserier som Le Avventure di Italo Nurago og Il Fortino Assediato efter manuskripter af Rainuzzo. Han bidrog også med serier som Alta e Omega og Dick Martin til samlingen Albi del Vittorioso.

Efter en kort periode som scenograf og filmplakatkunstner emigrerede han til Buenos Aires, Argentina i 1946. Han arbejdede for de argentinske forlag Lainez og Columba, for hvilket han producerede politihistorier og nye adaptioner som Quo Vadis?

Giolitti bosatte sig i USA i 1949, hvor han begyndte sin lange tilknytning til tegneserierne udgivet af Dell/Western Publishing. Han producerede tegninger til en lang række titler, herunder The Challenge of Zorro, Indian Chief, Cisko Kid, Tonto, Tarzan, Sergeant Preston, en tegneserie om Abraham Lincolns liv samt titler i Four Color Comics-serien. Han illustrerede også adaptioner af tv-serier som Lone Ranger's Famous Horse Hi-Yo Silver, Gunsmoke, Tom Bell, Tales of Wells Fargo, Have Gun Will Travel og Boris Karloff og samt versioner af film som Alexander den Store, Aladdin og den vidunderlige lampe og Gulliver's Travels. De sidste to er udgivet på dansk i Fanfare-serien.

Giolitti vendte tilbage til Rom i 1962, men fortsatte med at tegne Turok, Son of Stone til det amerikanske marked indtil 1982. Turok er tidligere præsenteret her på siden. Fra 1968 lavede han også en tegneserie baseret på den populære tv-serie Star Trek. For at holde trit med arbejdsbyrden tilkaldte han ofte hjælp fra andre tegnere som Giovanni Ticci, Massimo Belardinelli, Giorgio Cambiotti, Mario Pedrazzi og Angelo Todaro.

Han grundlagde Giolitti Studios, der bestod af omkring 55 kunstnere, der producerede hundredvis af sider om måneden for nationale og internationale udgivere. Studierne arbejdede først og fremmest for de tyske og britiske markeder. For Bastei Verlag overtog de Hansrudi Wäschers Reno Kid i Lasso samt Silberpheil/Sølvpil og producerede historier som Buffalo Bill. Andre tyske klienter inkluderede Moewig Verlag i München med deres FBI tegneserie og Pabel Verlag i Rastatt, udgiveren af ​​Perry Rhodan science-fiction bøgerne.

I England var Giolittis studios til stede hos forlagscentret IPC, hvor de gjorde Jackie and the Wild Boys i Princess Tina, The Fiery Furnaces i Tiger og Hurricane, Flame of the Forest i Lion og Enchanted Isle i Tammy.

Studierne leverede desuden materiale til de italienske voksentegneserier udgivet af Ediperiodici i Milano, herunder Jacula, Cosmine, Super Black, Oltretomba og Terror. De tegnede også italienske tegneserieversioner med The Phantom, Mandrake og Flash Gordon til Fratelli Spada.

Giolitti og hans team fortsatte med at arbejde for det amerikanske marked. De producerede serier med Warner Bros-figurer og flere serier til Gold Key-tegneserierne, såsom Freedom Agent, Twilight Zone, Lord Jim, Tarzan foruden en King Kong adaption som vi bringer her. Der var også historier for Ripley's Believe it or Not, Laredo, Voyage to the Bottom of the Sea/Rejsen til havets bund, (På dansk som filmklassiker) Cowboy in Africa mv.

Mellem 1986 og 1988 tegnede Giolitti 5 Anni Dopo efter et manuskript af Giorgio Pedrazzi til Comic Art. Han sluttede sig til Bonellis team omkring Tex Willer i 1989. Giolitti fortsatte med at tegne Tex Willer indtil sin død i Rom i 1993.