JUGURTHA

HERMAN HUPPEN

Det var lidt af en åbenbaring at opleve Bernard Prince da serien debuterede i Fart og Tempo, en oplevelse der ikke blev mindre af at konstatere at han også kunne tegne western serier, som han senere viste det i Red Kelly/Comanche. At han så også kunne beherske den post-apokalyptiske genre i Jeremiah og middelaldermiljøet i Tårnene i Maury-skoven kom senere som en mindre overraskelse. Hermann kan i virkeligheden tegne alt på en ekspressiv og dynamisk måde og han gør det stadig den dag i dag i et fast dagligt arbejdsskema nu så mange år senere.

Jeg mødte Hermann på tegneseriefestivalen Art-Bubble i Horsens og sad ved siden af ham ved festmiddagen. Her fik jeg lov at bruge Cormoran i min kommende Gnuff-serie, Dæmonen fra Dysterdyb. Jeg havde brug for en lystyacht set fra mange sider, og i løbet af de 14 Bernard Prince album sker det faktisk en del gange.

Han signerede også det seneste Bernard Prince album for mig og han tilføjede den wire under rælingen, der var et forstørret panel på coverets inderside. Han havde utroligt nok glemt det i selve albummet på det billede. Det sker sjældent. Hermann er omhyggelig med at huske detaljer. Til gengæld kan han så også gøre skibsdækket større, hvis der skal foregå et kæmpeslagsmål med en gruppe indfødte. Det skal blot virke overbevisende, og det gør det jo.

Hermann blev født den 17. juli 1938 i Beverce (nu en del af Malmedy) i Liège-provinsen. Efter at have studeret til at blive møbelsnedker og arbejde som indretningsarkitekt, debuterede Hermann som tegneserietegner i 1964 i det fransk-belgiske tegneserier magasin Spirou med en fire siders historie. Greg bemærket hans talent og tilbød ham arbejde.

I 1966 begyndte Hermann med Bernard Prince serien skrevet af Greg, Michel Regnier, og offentliggjort i ugebladet Tintin. I 1969 også i samarbejde med Greg, begyndte han western serien Comanche. Dette skete omtrent på samme tid som Girauds Blueberry serie gik i Pilote.

Hermann begyndte at skrive sine egne historier i 1977, startende med den post-apokalyptiske serie Jeremiah, som også er lavet som TVserie. I samme periode lavede han også tre albums med Nick, inspireret af Lille Nemo i drømmeland, for Spirou. I 1983 begyndte han en ny serie, Tårnene i Maury-skoven, Les Tours de Bois-Maury, som foregår middelalderen og har mindre fokus på handling end hans andre værker.

Hermann har også skabt mange enkeltstående album til tider sammen med sin søn Yves H. Et af dem, Lune de Guerre, med en historie af Jean Van Hamme, blev senere filmet som The Wedding Party af Dominique Deruddere. Sarajevo Tango er rent teknisk lavet som færdige farveoriginaler og altså ikke farvelagte stregtegnede originaler.

Hermann er kendetegnet ved en realistisk stil og historier der er både dyster og aggressiv, med en desillusioneret følelse med hensyn til den menneskelige karakter i almindelighed, og nuværende samfund i særdeleshed.

Jeg har som mål her på sitet at præsentere serier som ikke er så kendte, så her er en ret ukendt serie af Hermann, Jugurtha, som af danske læsere vist kun er kendt fra Fart og Tempo.