GEORGE STOKES

George Stokes var en tegneseriekunstner oprindeligt fra Canada, bedst kendt for western dagsstriben Wes Slade i ’Sunday Express’, som han tegnede (og oprindeligt skrev) fra 29. januar 1961 til 1980. De senere afsnit blev skrevet af Jim Edgar fra 1979, mens Harry Bishop efterfulgte Stokes som tegner i 1980. Stokes arbejdede også for IPC, og i begyndelsen af 1950'erne for Mick Anglos atelier. Han døde i en alder af kun 47.

Det er svært at finde noget om George Stokes. En blogger, der kalder sig Steve og holder af britiske tegneserier skriver:

’For et stykke tid siden blev jeg spurgt om Wes Slade strips tegnet af George Stokes for ’Sunday Express’. Desværre har jeg ikke selv har de grundlæggende oplysninger om, hvornår det startede og sluttede, og en opringning til Express hjalp ikke, jeg fik blot at vide, de ikke havde nogen oplysninger om den strip.
Heldigt nok blev jeg for nylig kontaktet af Germund von Wowern fra Sverige, selv en tegneserieredaktør, som meget generøst sendte mig nogle eksempler på strippen. Fra disse har jeg regnet ud, at strimlen skal have startet på søndag den 29 januar 1961. Jeg er ikke sikker på hvornår den sluttede, men den sidste stribe Germund sendte mig var fra en historie, der sluttede den 13. februar 1972, men striben kan have fortsat efter denne dato. Historierne kørte i omkring 13 til 16 uger hver.
Der er stadig meget lidt kendt om serien eller dens kunstner. George Stokes havde arbejdet for Mick Anglo i begyndelsen af 1950'erne (før da jeg tror han havde gjort tjeneste hos Canadian Air Force) og derefter produceret nogle serier til ’Fleetway’. Men størstedelen af sin karriere synes at have været dedikeret til Wes Slade, som han oprindeligt skrev og tegnede; senere historier blev skrevet af Jim Edgar.’

Serien Wes Slade kom til at hedde Jeff Slade i Skandinavien og er aftrykt i flere cowboymagasiner udgivet af Semic bladgruppen. Den var et naturligt valg at inkludere, da Janne Lundström sammensatte sit ambitiøse 100 siders magasin Western i 1976. Under præsentationen i første nummer erklærede han, at han personligt anså serien for den bedste westernserie der er lavet. Historierne er afmålte og troværdige og der bruges ikke unødig vold. Tegningerne er grove men præcise, og billedsproget er afdæmpet og overskueligt. En saglig og næsten dokumentarisk western, der gør sig glimrende i sort-hvid.