JEANNE D'ARC

PAUL GILLON

Paul Gillon (11. maj 1926 – 21. maj 2011) blev født i Paris og han debuterede i en alder af fjorten med omslagsillustrationer og karikaturer af mennesker fra musik-, teater- og biografverdenen for Samedi-Soir, France Dimanche og Gavroche.

I 1947 begyndte Gillon at arbejde for tegneseriemagasinet Vaillant, hvor han overtog serier som Lynx Blanc fra Bob Sim, Cormoran fra Lucien Nortier og Wango fra E T Coelho, skrevet af enten Roger Lécureux eller Jean Ollivier.

Desuden skabte han egne serier, såsom Fils de Chine 1950-1953 og Jérémie 1968. Fra 1949 var han også til stede i 34 Camera, Femmes d'Aujourd'hui, Rêves og Radar med korte historier.

I 1959 begyndte han den daglige avistegneserie 13, Rue de l'Espoir/Håbets Alle 13 ud over arbejdet for magasiner. Manuskriptet var af Jacques og François Gall, og tegneserien blev offentliggjort i Frankrig-Soir indtil 1972. Fra 1961 dukkede hans navn dukkede også op i Le Journal de Mickey, hvor han lavede tegneserie adaptioner af TV-serier og film, såsom Le Temps des Copains, Le Fantome de Barbe-Noir, Teva og Notre Dame de Paris.

I 1964 begyndte Gillon den futuristiske saga Les Naufragés du Temps med forfatteren Jean-Claude Forest. Serien, et mesterværk blandt europæiske tegneserier, blev oprindeligt udgivet i Chouchou, men efter dette blads ophør blev det overført til France-Soir. Gillon overtog selv manuskriptskrivning til i serien i 1977, da den kom i Métal Hurlant. Til samme magasin producerede Gillon Les Leviathans, der oprindeligt blev offentliggjort i B.D. fra 1978, samt adskillige science-fiction historier.

I 1983 omsatte Gillon til Olliviers manuskript Melvilles Moby Dick til tegneserie fulgt af Victor Hugos Notre Dame de Paris/Klokkeren fra Notre Dame efter manuskript af Claude Gendrot.

Gillon illustrerede desuden den historiske tegneserie L'Histoire du Socialisme en France, med et manuskript af Claude Moliterni, for Éditions Service de l'Homme, i 1977. I 1985 dukkede Gillon op i Vécu med Au Nom de tous les Miens efter manuskript af Patrick Cothias.

For L'Echo des Savanes, lavede han også i 1985 den erotiske post-apokalyptisk serie La Survivante/Den Overlevende, som består af fire episoder. For L'Echo des Savanes bidrog han desuden med tegneseriebiografien Jehanne, der startede i 1993, samt Le Contrat i år 2000. Jeg oversatte første bind af Jehanne, der kom til at hedde Jeanne d’Arc på dansk.

Gillon gik sammen med forfatteren Denis Lapière i midten af ​​1990'erne for at skabe La Dernière des Salles Obscures, der udkom i to dele i samlingen Aire Libre på forlaget Dupuis i 1996 og 1998. I 2002, lavede han en anden bog i denne samling, kaldet La Veuve Blanche. Samme år illustrerede han Les Conjurés, den 7. episode af Le Décalogue serien af ​​Frank Giroud, udgivet af Glénat.

Gillon deltog også i Girouds projekt for Dupuis, Quintett, hvor han tegnede den anden episode i 2005. Med manuskriptforfatteren Richard Malka lavede han tre bøger i serien L'Ordre de Ciceron for Glénat mellem 2004 og 2009.

Paul Gillon var en bemærkelsesværdig tegneserie kunstner og illustrator, der forblev aktiv lige indtil han døde i Amiens i 2011.