FELIX

JAN LÖÖF

Jan Lööf (født 30. maj 1940 i Trollhättan) er en svensk illustrator, forfatter, tegneserieskaber og jazzmusiker. Han studerede på Stockholms Kunstakademi i begyndelsen af ​​1960'erne.

Fra 1967 til 1973 skabte han sin mest berømte tegneserie Felix, som snart blev populær over mange dele af verden. Med blandingen af humor og eventyr er Felix undertiden blevet beskrevet som en naivistisk eller undergrundsversion af Tintin hvad angår tegningsstil, men i dens temaer og moral også er lidt venstreorienteret.

Senere lavede Lööf andre tegneserier, såsom Bellman (en humorserie om en Stockholmsk vagabond) og Ville (1975-76), et 'komisk eventyr' om en arbejdsløs Stockholm forfatter, der sammen med Olof Palme og Carl XVI Gustaf bekæmper slemme fyre. Denne serie gik oprindeligt som føljeton i det svenske tidsskrift Vi.

I begyndelsen af ​​1970'erne deltog Lööf som skuespiller i nogle få produktioner, blandt andet de svenske kult-tv-show Tårtan (1972) om tre inkompetente og beskidte sejlere.

Hans børnebøger er populære, både i Skandinavien og andre steder. Blandt dem er Sagan om det röda äpplet, 1974 og Morfar är sjörövare/Bedstefar er pirat. Baseret på disse bøger producerede Lööf sin eget børneforestilling, den animerede Skrot-Nisse og Hans Vänner for svensk national TV i 1985.

Lööf har også illustreret børnebøger skrevet af hans ven og kollega Carl Johan De Geer.