IKAR

RENÉ FOLLET & MAKYO

René Follet (født den10. april 1931, Belgien) er født i Bruxelles og havde sin første professionelle opgave i en alder af 14 år hvor han tegnede en serie litografier, der illustrerede Robert Louis Stevensons Treasure Island for Chocolat Factory Aiglon. Han bidrog også til illustrationer til spejderbladet Plein Jeu. Fra 1949 skabte han illustrationer til Spirou ved brug af pseudonymet Ref. I det følgende år lavede han sine første tegneserier, som var afsnit i Spirous serie Les Belles Histoires de l'Oncle Paul. I det år var han også til stede i Tintin, først illustrerende historier og i 1953 med western serien Rocky Bill samt historiske tegneserier skrevet af Yves Duval.

Follet fokuserede på illustrationarbejde i det følgende år og arbejdede for udgivere som Dupuis, Casterman, Lefrancq og de hollandske magasiner Pep og Donald Duck, udgivet af De Geïllustreerde Pers. I 1956 lavede han en anden tegneserie, Peggy, petit Oiseau sans Ailes, til La Semaine de Suzette.

1967 markerede sin tilbagevenden som tegneserie med publikationen af ​​Alain Brisant - S.O.S. Bagarreur, en tegneserie skrevet af Maurice Tillieux, i Spirou. Med Yvan Delporte lavede han cirkusserien Les Zingari til Le Journal de Mickey i 1970. Disse historier blev genoptrykt i Spirou i 1980'erne. Desuden bistod Follet MiTacq på Jacques le Gall i Pilote og Stany Derval i Spirou og William Vance på Bob Morane og Bruno Brazil i Tintin.

I 1974 startede han sin første fortsættende serie Ivan Zourine, om Rusland i begyndelsen af ​​det 20. århundrede med forfatteren Jacques Stoquart. Denne serie, med manuskripter af enten Stoquart eller André-Paul Duchateau, blev senere videreført i Spirou og det hollandske blad Eppo. Også for Eppo skabte han ni eventyr af Steven Severijn (Steve Severin) mellem 1975 og 1981 (skrevet af Delporte, Stoquart og Gerard Soeteman). I løbet af 1970'erne, 1980'erne og 1990'erne lavede Follet illustrationer til en række noveller udgivet i Tintin, Spirou, Pep og Eppo.

I begyndelsen af ​​1980'erne tegnede Follet to nye historier med den klassiske Jijé-figur Jean Valhardi skrevet af Duchateau og Stoquart. Han begyndte et frugtbart samarbejde med Editions Lefrancq som illustratør af romaner i serien Bob Morane (af Henri Vernes) og Edmund Bell (af Jean Flanders).

Som tegneserieskaber vendte han sig mod at lave adaptioner af litteratur, begyndende med sin 1982-version af Iliaden med Stoquart. Sammen med Martin Lodewijk lavede han fire afsnit af Edmund Bell historier, der startede i 1986, og han samarbejdede med forfatter Loup Durand på to tegneserier baseret på Durands roman Daddy i 1990.

Selv om Follet hovedsagelig har været aktiv med at lave illustrationer til reklamer og til non-fiction og fictionsbøger, lavede han tegneserien Ikar med Makyo for Glénat i midten af ​​1990'erne. Han arbejdede med André-Paul Duchateau på Terreur om Marie Tussauds liv, i Signé-udgivelserne hos ​​Le Lombard i 2002 og 2004. Follet brugte først teknikken med direkte farver til denne tegneserie, og han brugte det samme stil i sine efterfølgende bøger. Disse omfatter hans Casterman-bøger Shelena (med forfatteren Jéromine Pasteur i 2004) og L'étoile du soldat (med Christophe De Ponfilly i 2007). Han arbejdede sammen med Pascal Bresson på L'Affaire Dominici for Glénat i 2010 og lavede derefter sin debut i Dupuis' Aire Libre-samling med biografien over Robert Louis Stevenson, le pirate intérieur sammen med Rodolphe i 2013.