HR. STRIP

SVEN AAGAARD

Sven Aagaard Hansen, (17/8-1920, - 1/12-1992) var en dansk tegner og forfatter. Han var i 30 år en elsket institution på Jyllands-Posten, men hans virke rakte langt ud over avisens spalter. Tegningerne var hjertesagen for ham, men han skabte sig tillige et navn som forfatter af skuespil, fjernsynsspil og bøger. Hans produktion var båret af en barok og finurlig synsvinkel.

Hans daglige tegneserie Hr. Strip i Jyllands-Posten øverst til højre på side 2 var en nødvendig start på dagen for en hærskare af læsere. Mange af Sven Aagaards tegninger nåede ud i den store verden. Han leverede til det berømte The Saturday Evening Post i USA, det engelske Punch og gennem et bureau kom hans præstationer ud til de fleste lande i verden.
Sven Aagaard blev 72 år.

I dette kompendium er striberne fra 1967 til 1970 og tidens spørgsmål stikker sommetider næsen frem. Men ellers holder Aagaard sig til et galleri af letgenkendelige typer, som vagabonden der bor på lossepladsen, men har en velforsynet eksklusiv vinkælder. Der er indbrudstyven Nielsen, komplet med sæk og brækjern. Thorvald er storryger med alt hvad det fører med sig. Thomsen er velnæret og gourmand, og den konservative Olsen med bowlerhat og stok bekymrer sig om sædernes forfald. Billedhuggeren Hammertaa med sine abstrakte figurer har netop fået en bestilling til et herreværelse, hvor figuren skal være hul og skjule 60 liter whisky. Den seriøse forfatter kan minde om Rifbjerg, og drankeren hedder Bertil. Så er der brugtvognsforhandleren, der sælger en masse spændende biltyper.

Børn dukker jævnligt op, blandt andet den gruppe, der er ved at bygge en bro og har alle mulige problemer med aktieselskabsregler.
Kvinderne kommer ofte forbi, som hende med den store hat, der håber at score en fyr, når hun går tur på stranden. Der er også den rige frue, der eksperimenterer med at ansætte personalet på akkordløn. Endelig er der en sladdervorn gammel kone, der altid er på udkig efter en saftig historie.

Tegnestilen er meget enkel, men i baggrunden får vi klip af spændende veteranbiler eller saftige filmplakater, hvor kvinder ofte er mere eller mindre uskyldige ofre. Når Aagaard skal vise blæsevejr har Hr. Strip halstørklæde på. Det er imponerende hvor meget stemning han kan få med ved brug af ganske få designelementer.

Vi holdt Jyllands-Posten hjemme hos os, så jeg har nok den største samling af Aagaard striber i dette land. Striberne er mig bekendt ikke genudgivet i samlinger, så dette er måske en helt ny oplevelse for mange.